نگاهی به روند هفت ساله توسعه ارتباطات و فناوری اطلاعات

زیرساختی كه راه عبور از تحریم را هموارتر ساخت

زیرساختی كه راه عبور از تحریم را هموارتر ساخت برتریها: در هفت سالی كه گذشت اقداماتی اساسی در زمینه توسعه زیرساخت های ارتباطی به انجام رسید و دسترسی میلیون ها نفر به اینترنت پر سرعت و تلفن همراه مهیا شد.



دولت در هفت سال گذشته، دستاوردهای شایان توجهی را در عرصه فناوری ارتباطات و توسعه فناوری های اطلاعاتی ارتباطی به دست آورده است. این تلاش ها سبب شده است تا اینترنت پرسرعتی که قبل از روی کار آمدن دولت یازدهم، دُر گرانبهایی بود و تنها عده ای محدود از آن برخوردار می شدند، راه خودرا حتی به روستاهای دورافتاده باز کند. در نتیجه همین اقدامات بود که حالا روستاهای دورافتاده کشور می توانند از امکاناتی برخوردار باشند که در شهرهای بزرگ نیز به چشم می خورد.

اقدامات دولت در زمینه توسعه شبکه تلفن همراه کشور نیز شایسته تقدیر است. سیمکارت هایی که قیمتی نجومی داشتند و تنها قشر بالا و متوسط جامعه، آن هم تنها با حضور در صف های طولانی، قادر به تهیه آن بودند، بسیار ارزان و در دسترس شده اند. با توسعه شبکه تلفن همراه و افزایش فعالیت اپراتورها، تلفن همراه حالا به ضریبی نفوذی معادل ۱۴۴ درصد جامعه دست یافته است و به صورت متوسط، هر ایرانی صاحب ۱.۵ سیمکارت تلفن هم راه است. توسعه شبکه آنتن های تلفن همراه در کشور نیز چشم گیر بوده است. جاده هایی که اغلب نقاط کور آنتن دهی تلفن همراه تلقی می شدند، امروز تا ۹۴ درصد زیر پوشش تلفن همراه رفته اند و تلفنی های همراهی که به دشواری خدمات اینترنت را مخاطبان خود ارائه می دادند، بعد از توسعه فناوری های نسل سوم و چهارم، حالا آماده ورود به دوره نسل پنجم شده اند. نکته جالب توجه آن است که حتی تحریم ها نیز نتوانستند راه دولت برای افزایش ضریب نفوذ تلفن همراه متوقف کننده و ۳۰ درصد از این افزایش ضریب نفوذ، متعلق به سه سال قبل است که کشور با تحریم مواجه بوده است.

ضریب نفوذ کلی اینترنت پهن باند در کشور در سال ۱۳۹۹ و طبق آخرین آمار «سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی» به ۹۸.۳۳ درصد و ضریب نفوذ اینترنت پرسرعت سیار به ۸۷.۲۸ درصد رسیده است.

اعداد و ارقام گویای اقدامات اساسی دولت در بخش گسترش شبکه های فناوری اطلاعات است. به طور مثال در سال ۱۳۹۲، ضریب نفوذ اینترنت در کشور معادل ۳۱.۴ درصد بود. اما این عدد امروز غیرقابل مقایسه با گذشته است. ضریب نفوذ کلی اینترنت پهن باند در کشور در سال ۱۳۹۹ و بر طبق آخرین آمار «سازمان تنظیم مقررات و ارتباطات رادیویی» به ۹۸.۳۳ درصد و ضریب نفوذ اینترنت پرسرعت سیار به ۸۷.۲۸ درصد رسیده است. این اعداد نشان از آن دارد که بخش اعظم جامعه ایرانی، امروزه به اینترنت پر سرعت دسترسی دارد و می توانند از امکانات آن بهره مند شوند. گسترش ضریب نفوذ اینترنت در ایران، تنها به شهرهای بزرگ محدود نشده است. دولت یازدهم و دوازدهم توانسته است این نفوذ را در روستاها نیز گسترش دهد. بنابر آمار رسمی، در صورتیکه در سال ۱۳۹۲ کمتر روستایی در کشور به اینترنت پهن دامنه متصل بود، تعداد روستاهایی دارای دسترسی به اینترنت پرسرعت تا سال ۱۳۹۸ به ۳۰۷۷۹ روستا رسیده است.

اما گسترش اینترنت پهن دامنه و افزایش ضریب نفوذ تلفن همراه، تنها اقدامات وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در دولت تدبیر و امید نبوده است. حالا طرح های بزرگ دیگری همچون گسترش اتصال مدارس کشور به شبکه اینترنت به ۹۵ درصد، راه اندازی اولین منطقه آزاد ICT کشور تا آذرماه، راه اندازی گیت هاب های ایرانی در آینده نزدیک، رونمایی از اَبَر کامپیوتر «سیمرغ» تا آخر سال جاری و اجرای گسترده طرح های فیبر نوری، همچون دیگر برنامه های در حال اجرا در بخش توسعه زیرساخت های فناوری اطلاعات و ارتباطات در کشور بوده است. همین طور بگفته «محمدجواد آذری جهرمی» بخش عمده ای از مسئولیت های وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در حوزه زیرساخت ارتباطی شبکه ملی اطلاعات انجام شده است؛ مسئله ای که دغدغه رهبر انقلاب و سایر مسئولان اجرائیست.

به رغم وجود تحریم های یکجانبه آمریکا، امسال نیز سالی بود که زیرساخت های فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی توسعه بیش از پیشی پیدا کردند. افتتاح مرکز داده اقماری شبکه ملی اطلاعات، خدمات ابر سراسری، کوشش برای تحقق شعار هر ایرانی یک تلویزیون اینترنتی، اتصال هزار روستای بالای ۲۰ خانوار دیگر به شبکه ملی اطلاعات، اجرای فاز اول توسعه چهار میلیون VDSL و یک میلیون پورت FTTH، رونمایی از مرکز داده مادر شبکه ملی اطلاعات، توسعه سرویس NTP شبکه ملی اطلاعات، توسعه VDSLو پروژه DNS، تنها قسمتی از دستاوردهای وزارت ارتباطات و فناوری اطلاعات در سال جدید بود.

بسیاری از دستاوردهای دولت در بخش توسعه زیرساخت های فناورهای اطلاعاتی و ارتباطی در حالی محقق شد که کشور در وضعیت تحریم قرار داشت.

در نتیجه همین دستاوردهای گسترده بوده که ده ها شرکت دانش بنیان در هفت سال قبل پا به عرصه وجود گذاشته اند. به طور قطع خیلی از فعالیت ها در کشور همچون توسعه درگاه های تجارت الکترونیک، توسعه بانکداری الکترونیک، گسترش شبکه تاکسی های اینترنتی، گسترش شرکت های فعال در حوزه سرگرمی و پخش سینمای خانگی، فعالیت گسترده شهروندان در کسب و کارهای مجازی و شبکه های اجتماعی، رونق خرید و فروش سهام در بورس و ده ها فعالیت دیگر به خصوص در شرایط تحریمی بدون این زیرساخت ها هیچ گاه ممکن نبود.

اقدامات دولت یازدهم و دوازدهم در بخش فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی و توسعه زیرساخت های این بخش، نشان از اراده دولتی دارد که تمام تلاش خودرا برای رفع نیازهای مردم به کار گرفته است و به افق های بلند پیش رو نگاه می کند. به رغم آن که دولت در سال پایانی فعالیت خود قرار دارد، اما الان ده های طرح دیگر در دست اجرا و به طور قطع دولت قادر می باشد موفق تر از گذشته به راه خود ادامه دهد و شبکه ملی اطلاعات و بخش فناوری های اطلاعاتی و ارتباطی را توسعه دهد.



منبع:

1399/06/08
21:58:15
5.0 / ۵
2747
تگهای خبر: ارتباطات و فناوری اطلاعات , اینترنت , تجارت الكترونیك , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد زیرساختی كه راه عبور از تحریم را هموارتر ساخت
نظر شما در مورد زیرساختی كه راه عبور از تحریم را هموارتر ساخت
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۲
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها