كتابی در حوزه مطالعات تطبیقی ادیان؛

تقرب به خدا در اسلام و مسیحیت

تقرب به خدا در اسلام و مسیحیت كتاب «تقرب به خدا در اسلام و مسیحیت» تالیف اسماعیل علی خانی در ۱۳۹۷ خورشیدی در نتیجه همكاری انتشارات موسسه پژوهشی حكمت و فلسفه ایران و موسسه بوستان كتاب تهیه و انتشار یافته است.



در تحلیل ادیان و خصوصا ادیان ابراهیمی به رغم تفاوت های جدیِ مفهومی در نظام اعتقادی، موارد اصولی و مبنایی هم یافت می شود که از تفاهم های مشترک در آنها می توان سراغ گفت. یکی از این موارد مفهومی و اعتقادی ایده تقرب به خدا است. قربی که دارای درجات مختلف است. این مفهوم و واژگان حاضرِ مشترک در دین اسلام و مسیحیت البته که در دو ساختار الهیاتی متفاوت مطرحند که عناصر خاص خویش را دارا هستند. اما دستکم می توان اظهار داشت که در هر دو دین اسلام و مسیحیت یکی از غایات اصلی و اساسی زندگی و سعادت هر مومنی را در گرو نزدیکی به خدا تعریف می کنند.

در اسلام از مبحث قرب به خدا بیشتر ذیل کتاب های عرفانی و کلامی نظیر نقد النصوص جامی، فتوحات المکیه ابن عربی، رساله لقاءالله و مرآه العقول و عین الحیات و... سخن گفته شده است. در مسیحیت هم این عنوان بیشتر در کتاب هایی که رویکرد عرفانی و اشراقی دارند، نظیر اعترافات، سفر روح به سمت خدا، جامع الاهیات، نردبان کمال، مملوک خدا و... سخن به میان آمده است.



کتاب تقرب به خدا در اسلام و مسیحیت در این میان کوشیده است که بحث قرب به خدا را نه لزوما در دوره های شکل گیری نظام های الاهیاتی بعد از متون مقدس، بلکه از منظر خود متون مقدس اسلام و مسیحیت – یعنی قرآن و عهدین- مدنظر تحلیل و تطبیق قرار دهد.

کتاب در شش فصل تدوین شده است. در فصل اول تحلیل معنایی واژگان در رابطه با بحث قرب خدا، فصل دوم به مبانی الاهیاتی، فصل سوم به مبانی انسان شناختی و خداشناختی تقرب به خدا، فصل چهارم به شاخصه ها و خصوصیت های قرب، فصل پنجم به اسباب نیل به قرب خدا و فصل ششم به ابعاد و رهاوردهای تقرب به خدا پرداخته شده است. در انتها هر فصل هم به مقایسه تطبیقی آرای اسلام و مسیحیت درباره موارد همان فصل پرداخته شده است.

نویسنده در مقدمه کتاب نگاشته است: پرسش کتاب این است که دو دین اسلام و مسیحیت، البته متون مقدس آنها، چه تعریفی از قرب خدا دارند، چه کسی را مقرب می دانند و این قرب دارای چه خصوصیت ها و شاخصه هایی است، حاصل و دستاورد این نزدیک شدن چیست و در نهایت اینکه راه نیل به آن کدام است؟ ازاین رو پرسش های این نوشتار شامل موارد ذیل است: حقیقت قرب به خدا از منظر اسلام و مسیحیت چیست؟ آیا مقام قرب حقیقی و وجودی است یا قراردادی و اعتباری؟ آیا این مقام تشکیکی است یا خیر؟ آیا قرب به خدا اکتسابی است یا اعطایی؟ اسباب نیل به قرب چیست؟ در نهایت اینکه وجوه اشتراک و افتراق دو دین اسلام و مسیحیت در بحث قرب به خدا چیست؟

گفتنی است که کتاب تقرب به خدا در اسلام و مسیحیت به تألیف علیرضا علی خانی اولین بار در سال ۱۳۹۷ از ثمره همکاری دو موسسه پژوهشی حکمت و فلسفه ایران و موسسه بوستان کتاب، در ۴۴۷ صفحه با شمارگان ۱۱۰۰ و با قیمت ۳۰ هزارتومان منتشر و به بازار نشر عرضه شده است.



منبع:

1399/04/08
21:47:56
5.0 / ۵
2641
تگهای خبر: پژوهش
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد تقرب به خدا در اسلام و مسیحیت
نظر شما در مورد تقرب به خدا در اسلام و مسیحیت
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۳
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها