به گزارش روز دوشنبه گروه اخبار علمی ایرنا از ساینس، طرز كار فیبر نوری به این شكل است كه سیگنال های نور با جهش های پیوسته از فیبر شیشه ای عبور می كنند. كوچكترین اختلال یا تضعیفی در سیگنال ها به راحتی در سیگنال های برگشتی قابل اندازه گیری است. این فناوری DAS نام دارد و هم اكنون در صنعت نفت و گاز مورد استفاده قرار می گیرد.
نور از درون فیبر عبور می كند و با ناخالصی های مختلفی در شیشه مواجه می گردد و سپس به صورت جهنده باز می گردد. اگر فیبر به طور كامل ثابت باشد، سیگنال هایی كه اصطلاحا بازپراكنده یا برگشتی هستند، تغییری نمی كنند؛ ولی چنانچه فیبر به هر علت در خلال مسیر كشیده شود یا تحت فشار قرار گیرد، سیگنال های برگشتی تغییر می كنند.
محققان دانشگاه استنفورد معتقدند با استفاده از این خصوصیت فیبر نوری می توان زلزله را با دقت بالا شناسایی كرد. محققان برای آزمایش این نظریه، حدود 4. 8 كیلومتر فیبرنوری را زیر محوطه استنفورد به شكل 8 (عدد هشت انگلیسی) سیم كشی كردند ؛سپس با استفاده از یك فناوری سنجش تغییرات لیزر، تمام تغییرات آن را ثبت كردند.
این زلزله نگار فیبر نوری در سال 2016 میلادی افتتاح شد و در سال اول بیش از 800 رویداد را ثبت كرد. این رویدادها شامل انفجار در معادن نزدیك، زلزله های كوچك محلی و حتی زلزله ای با قدرت 8. 2 ریشتر در مكزیك در 8 سپتامبر امسال بود كه حدود دو هزار مایل (3220 كیلومتر) از محل لرزه نگار در استنفورد فاصله داشت. در یك رویداد، حسگر دو زمین لرزه را با بزرگی های 1. 6 و 1. 8 ریشتر از یك منبع گزارش كردند. به علت اینكه منبع هر دو لزره یك جا بود، لرزه ها الگوهای یكسانی داشتند، ولی حسگر دو دامنه مختلف برای این لزره ها ثبت كرد. این رویداد نشان داد این سیستم قادر به تمایز لزره ها با دامنه های مختلف، از منبع واحد است. فیبر نوری علاوه بر قابلیت مذكور، قادر به تشخیص امواج نوع P و S (دو نوع قطبش متفاوت) است. امواج نوع P معمولا سریعتر می رسند؛ ولی شدت كمتری دارند.
این روش نسبت به طیف سنج های دقیق، بسیار به صرفه تر است و می توان علاوه بر كاربردهای دیگر فیبرنوری، از آن به منظور لرزه نگار حساس در تمام نقاط بهره برد.
نتایج این مطالعه در SEG Technical Program Expanded Abstracts 2017 منتشر شده است.