مشكل اصلی در حوزه زیست فناوری كشور

مشكل اصلی در حوزه زیست فناوری كشور برتریها: خیلی از صاحبنظران نقش حوزه زیست فناوری را به عنوان تامین كننده نیازهای ضروری جامعه، در خودكفایی اقتصادی و اقتدار كشورها بسیار تعیین كننده می دانند، حوزه ای كه گفته می گردد چندان در ایران جدی گرفته نشده است.


به گزارش خبرنگار گروه علمی ایرنا، سال 1390 بود كه شورای عالی انقلاب فرهنگی در جلسه 705 خود نظر به اعلام زیست فناوری به عنوان یكی از اولویت های ملی فناوری در نقشه جامع علمی كشور در برنامه های توسعه پنج ساله اقتصادی، اجتماعی و فرهنگی و برپایه پیشنهاد معاونت علمی وفناوری ریاست جمهوری، مصوبه ای را مبنی بر برنامه ریزی دولت به منظور كسب 3 درصد سهم بازار جهانی در حوزه زیست فناوری تصویب و دولت را موظف كرد كه منابع لازم را برای سرمایه گذاری در این حوزه تامین كند.
زیست فناوری یا بیوتكنولوژی حوزه ای است كه صاحبنظران نقش آن را در تامین مایحتاج سه بخش غذا، سلامت و انرژی و بهره مندی از خصوصیت اقتصاد درون زا و تحقق اقتصاد مقاومتی و در كل اقتدار كشور بسیار مهم، حیاتی و اثرگذار می دانند.
بر همین اساس و طبق ماده چهار مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی، ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی هم موظف است با همكاری معاونت برنامه ریزی و نظارت راهبردی ریاست جمهوری، كل منابع تخصیصی كشور به حوزه زیست فناوری را شفاف سازی و اعلام كند.
حال چنان كه دكتر حمیدرضا طهوری مدیر گروه تولید، تجاری سازی و بازار ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری در شهریورماه امسال اعلام كرد، هم اكنون ارزش محصولات زیست فناوری تولیدی ایران حدود نیم میلیارد دلار یا دو هزار میلیاردتومان برآورد شده است كه برپایه هدف تعیین شده در نقشه جامع علمی كشور برای سال 1404 باید به حدود 30 میلیارد دلار برسد. سهمی كه برای تحقق آن در طول چهارسال اخیر در كشور، بیش از 370 شركت دانش بنیان راه اندازی شده و انجمن های علمی، صنفی و اتحادیه های تخصصی، دانشگاه ها، پژوهشگاه ها و مراكز پژوهشی و فناوری دولتی و غیردولتی مرتبط در حوزه های زیست فناوری كشاورزی، پزشكی، صنعتی، دریا و محیط زیست فعال شده اند.
افزون بر این، تحقق این سهم طبق اظهارات مصطفی قانعی دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی نیازمند اقداماتی فراتر از تصویب مصوبه شورای عالی انقلاب فرهنگی است و به طور حتم دستیابی به آن با عنایت به رشد كشورهای پیشرفته در این حوزه مقداری سخت و دشوار به نظر می رسد.

**سهم حوزه زیست فناوری در اقتصاد كلان كشور تعریف نشده
قانعی كه به تازگی چهارمین نمایشگاه زیست فناوری را با حضور بیش از 260 شركت دانش بنیان و هیات های خارجی برگزار كرد، اقدام شورای انقلاب فرهنگی در اجبار كشور در كسب سهم 3 درصد جهانی بازار حوزه زیست فناوری را نوعی فرهنگ سازی و تولید مطالبه می داند كه در عین حال نیازمند پیوند با سازمان مدیریت و برنامه ریزی كشور برای اختصاص بودجه لازم است.
وی در گفت و گویی با خبرنگار گروه علمی ایرنا، ضمن تاكید بر برنامه ریزی به منظور مشخص شدن سهم بخش های مختلف از جمله حوزه زیست فناوری در اقتصاد كشور اظهار نمود: هم اكنون به هیج وجه در اقتصاد كلان كشور سهمی برای اقتصاد زیست فناوری تعریف نشده است كه برنامه ریزی برای تحقق آن شكل گیرد.
دبیر ستاد توسعه زیست فناوری معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری ادامه داد: هنگامی كه برنامه كشور برای پنج یا 10 سال بسته می شود، بایستی برنامه و سهم هر بخشی در اقتصاد كشور مشخص باشد، بعنوان مثال در كشورهای پیشرفته سهم اقتصاد زیستی را تعیین می كنند و برای آن برنامه ریزی و بودجه اختصاص می دهند.

**برنامه ریزی برای تحقق سهم 5/1 درصدی بازار جهانی زیست فناوری
اما قانعی در ادامه با بیان این كه ستاد توسعه زیست فناوری درحال تهیه برنامه افزایش سهم 5/1 درصدی این حوزه در اقتصاد كلان است، در عین حال بر لزوم ورود سازمان مدیریت و برنامه ریزی برای تحقق آن تصریح كرد.
وی اظهار داشت: ما به صورت مشخص در حال تهیه این برنامه ها هستیم و امیدواریم كه در بودجه سال های آتی و برنامه های سازمان مدیریت این برنامه ریزی نهادینه شده و سهم مشخص حوزه زیست فناوری به صورت ریز در بودجه، كاهش وابستگی به نفت و اشتغالزایی مشخص شود.
قانعی با تاكید براین كه حوزه زیست فناوری ضمن برخورداری از یك حاشیه سود مناسب، در تامین انرژی، سوخت زیستی، غذا وكشاورزی و سلامت و دارو می تواند نقش بسیار تعیین كننده ای داشته باشد، اظهار داشت: سرمایه گذاری مناسب در حوزه زیست فناوری، وضعیت اشتغال و تولید ناخالص داخلی كشور را بهبود خواهد بخشید.
وی همینطور در مورد نتابج حضور چندین هیات خارجی در چهارمین نمایشگاه زیست فناوری، با بیان این كه در این نمایشگاه برخی تفاهمنامه ها بین شركت های زیست فناوری كشور و این كشورها شكل گرفت كه لیست آن موجود است، اظهار داشت: حداكثر تا سه ماه آینده نتایج قطعی كه منجر به قرارداد شود اطلاع رسانی خواهد شد.

 

1396/07/16
23:38:03
5.0 / ۵
4858
تگهای خبر: دانش , فناوری
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مشكل اصلی در حوزه زیست فناوری كشور
نظر شما در مورد مشكل اصلی در حوزه زیست فناوری كشور
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۱ بعلاوه ۴
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها