درد جهانی نان

درد جهانی نان به گزارش برتریها ناامنی های مختلفی می تواند به تهدید امنیت غذایی در جهان منجر شود؛ نمونه بارز آن در جنگ روسیه و اوکراین مشهود است. در این جنگ، منابع غذایی بسیاری به خطر افتاد و ناامنی غذایی همگانی شد.


جنگ همواره با ناامنی همراه بوده است. ناامنی های مختلف که می تواند به تهدید امنیت غذایی در جهان منجر شود. نمونه بارز آن در جنگ روسیه و اوکراین مشهود است. در این جنگ، منابع غذایی بسیاری به خطر افتاد و ناامنی غذایی همگانی شد. بعضی از کشورهای واردکننده غلات، صدمه بیشتری دیدند؛ بخصوص کشورهایی که متکی به واردات گندم بودند چونکه روسیه و اوکراین از بزرگترین کشورهای صادرکننده گندم هستند.

مجله «نیچر» در گزارشی نوشت: اوکراین و روسیه نزدیک به یک سوم جو و یک سوم از کل صادرات گندم و یک پنجم از ذرت آنرا تأمین می کنند.
روسیه و اوکراین سبد نان جهان محسوب می شوند چونکه هر دو صادرکننده برتر محصولات غلات مانند گندم، جو و ذرت هستند. برپایه گزارش های بین المللی، در سال ۲۰۲۰ نیمی از محصولات غلات روسیه و اوکراین به کشورهای غرب آسیا و شمال آفریقا فرستاده شده است.
اوضاع گندم در غرب آسیا و شمال آفریقا
بر اساس گزارش «شورای روابط خارجی آمریکا» (CFR) مصر و ترکیه بیشترین واردات گندم را از روسیه و اوکراین داشته اند. ترکیه ۶۴ درصد واردات غلات از روسیه داشته است. مصر هم ۴۸ درصد از روسیه و ۲۵ درصد از اوکراین غلات وارد کرده است. در لبنان واردات غلات از روسیه ۳۱ درصد و از اوکراین ۴۵ درصد بوده است. واردات امارات ۴۴ درصد از روسیه بوده و تونس ۴۷ درصد از اوکراین غلات وارد کرد است اما ایران با وجود واردات ۴۶ درصد از روسیه، هیچگونه وارداتی از اوکراین نداشته است.

جنگ اوکراین نه تنها سبب اختلال در صادرات غلات شده بلکه عرضه کالاهای مورد نیاز منطقه مانند دانه های روغنی، روغن پخت وپز و کود را هم مختلف کرده است. به صورت معمول کشورهایی همچون سوریه، یمن و لبنان از بزرگترین صدمه دیدگان جنگ نان خواهند بود. قیمت مواد غذایی حتی قبل از جنگ اوکراین به علت وضعیت سیاسی و هرج ومرج در این کشور به مخاطره افتاده بود و ارزش پول لبنان به شدت کاهش پیدا کرد. انفجار بندر بیروت در سال ۲۰۲۰، سیلوهای اصلی غلات را در این کشور تخریب کرد.
جنگ اوکراین نه تنها سبب اختلال در صادرات غلات شده بلکه عرضه کالاهای مورد نیاز منطقه مانند دانه های روغنی، روغن پخت وپز و کود را هم مختلف کرده است. خیلی از زیرساخت های اوکراین همچون خطوط ریلی و بنادر صدمه جدی دیده اند. اوکراین همینطور صادرات بعضی از انواع غلات را ممنوع کرده است.
سازمان خواروبار جهانی تخمین می زند ۳۰ درصد از مناطق زراعی در اوکراین به علت جنگ کاشته نشده یا برداشت محصولی از آنها صورت نمی گیرد.
آیا فقط غرب آسیا در معرض صدمه است؟
اختلال های زنجیره تأمین همچون سوخت و کود، بهره وری در داخل مناطق جنگی و حتی فراتر از آنرا کاهش داده است. حتی در بعضی کشورها مانند چین هم اوضاع مناسب نمی باشد چونکه باران های شدید در بدترین زمان، محصول گندم زمستانی چین را نابود کرده است.
همچنین کمبود ماکارونی و روغن در آلمان نارضایتی مردم را افزایش داده است. در کنیا هم قیمت نان بسیار بالا رفته چونکه این کشور ۶۶ درصد از گندم مورد نیاز خویش را از روسیه و اوکراین دریافت می کرده است.

جنگ اوکراین شرایط اقتصادی جهان را بدتر کرده و به ایجاد تنش در بازارهای جهانی منجر گردیده است.
«الشرق الاوسط» در گزارشی از کره جنوبی در گفتگو با معاون امور اقتصادی نخست وزیر کره جنوبی نوشت: با طولانی شدن جنگ روسیه با اوکراین، روند صعودی و بی سابقه افزایش قیمت ها در کشورهای بزرگ توسعه یافته همچنان ادامه می یابد.
بحران آب هم قبل از جنگ، خیلی از مزارع را به نابودی کشاند و سیاست های نادرست قدرت های بزرگ هم بی تأثیر نبوده است. تحمیل جنگ های مختلف در منطقه غرب آسیا همچون سوریه، عراق، افغانستان و یمن خیلی از مزارع حاصل خیز را به ورطه نابودی کشانده است.
شوک های اقتصادی ناشی از همه گیری کووید ۱۹، دسترسی به غذا را گرفتار محدودیت کرده است. امنیت غذایی به شدت به مخاطره افتاده و میلیونها نفر نمی توانند دسترسی کافی به محصولات اصلی غذایی داشته باشند.
بیشترین خطر برای کشورهای غرب آسیا، جنوب آسیا، آسیای میانه وجود دارد. البته سایر مناطق جهان هم از این بحران در امان نیستند. چین و اروپا از خریداران اصلی روغن دانه های آفتاب گردان هستند و در بلندمدت این خطر آنها را هم تهدید می کند. بخصوص اگر روسیه بلندپروازی جدیدی در سر داشته باشد و سودای تصرف گذرگاه های انرژی جهان تا مرزهای دریای سیاه را در سر داشته باشد قطعا اروپا با مشکلات جدی مواجه خواهد شد.

بحران آب هم قبل از جنگ، خیلی از مزارع را به نابودی کشاند و سیاست های نادرست قدرت های بزرگ هم بی تأثیر نبوده است. تحمیل جنگ های مختلف در منطقه غرب آسیا همچون سوریه، عراق، افغانستان و یمن خیلی از مزارع حاصل خیز را به ورطه نابودی کشانده است. درصورتیکه روسیه بخواهد به مولداوی حمله کند، به علت آن که اوکراین غلات خویش را از راه بنادر مولداوی در رودخانه دانوب به اروپا صادر می کند، این مسیر به خطر خواهد افتاد و اروپا با چالش جدید و مخاطره برانگیزی مواجه خواهد شد.
حتی شبکه سی بی اس از نگرانی ها در آمریکا از افزایش قیمت نان در تابستان در نتیجه جنگ اوکراین سخن گفته است.
واکنش کشورهای مختلف در مقابل گرانی گندم
بسیاری از کشورها در کوشش برای تغییر سیاست ها و جست وجوی راه های جایگزین برآمده اند.
به گزارش شورای راهبردی روابط خارجی امریکا، مراکش صادرات برخی مواد غذایی را برای تقویت منابع داخلی به حالت تعلیق درآورده است. مصر چند ماه ذخیره مواد غذایی دارد و از امارات بودجه ای را برای بهبود اوضاع خود دریافت کرده که به این کشور کمک کرده کنترل قیمت نان را حفظ کند. همینطور درحال بررسی تولیدکنندگان عمده مواد غذایی مانند ایالات متحد، استرالیا و هند بعنوان شرکای جایگزین است.

ترکیه می تواند مسیر مشابهی را در پیش گیرد. ایران قراردادی با روسیه برای تضمین واردات امضا نموده است. همینطور ایران کوشیده با حذف ارز ترجیحی، افزایش یارانه را در دستور کار خود قرار دهد. ایران تلاش می کند بار دیگر به خودکفایی گندم برسد. سازمان خواروبار و کشاورزی جهان، ایران را در بخش کشاورزی و تولید گندم ایران را سرآمد خیلی از کشورهای جهان می داند که برای چهار تا پنج سال به خودکفایی گندم رسیده بود. ایران برنامه ای ۱۲ ساله برای رسیدن به خودکفایی باردیگر در دستور کار دارد که تا سال ۲۰۲۶ به اقتصاد و زراعت کامل گندم دست خواهد یافت.
اندونزی هم صادرات روغن پالم را ممنوع کرده است. همینطور کشورها تلاش می کنند از افزایش بهای نان اجتناب کنند. در خیلی از کشورها افزایش قیمت نان می تواند به ناآرامی های داخلی منجر شود. بخصوص در کشورهایی مانند تونس این احتمال بیشتر از دیگر کشورها وجود دارد.



منبع:

1401/02/27
11:44:01
5.0 / ۵
675
تگهای خبر: اقتصاد , تولید , خرید , واردات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد درد جهانی نان
نظر شما در مورد درد جهانی نان
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۴
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها