رشد اقتصادی سال آینده قطعی است

رشد اقتصادی سال آینده قطعی است تهران_ ایرنا_ روزنامه آرمان ملی در گفت وگویی با عنوان «رشد اقتصادی سال آینده قطعی ست»، نوشت: بعضی از کارشناسان معتقدند اقتصاد ایران می تواند در آینده رشد بهتری داشته باشد، اگر موانعی که امروز سر راه آن قرار گرفته برداشته شود.


در این گفتگو که با «هادی حق شناس» اقتصاددان انجام شده، آمده است: اقتصاد ایران بیشتر از ۴۰ سال است که در تحریم نیروهای خارجی قرار دارد و این تحریم ها در یک دهه اخیر شدت یافته و در ۴ سال قبل بیشترین فشار از راه این تحریم ها به اقتصاد کشور وارد شده است. در عین حال کشور ما که متکی به فروش نفت برای تأمین نیازهای ارزی خود بود مجبور شد تا این دفعه به جای کوشش برای فروش نفت، به دیگر صنایع با قابلیت صادرات نگاه کند. همین مبحث سبب شد تا تولید ناخالص داخلی کمی هدفمندتر و با عنایت به حقیقت های امروز جامعه جهت گیری شود تا بتواند جای خالی نفت را جبران کند. ازاین رو خیلی از فعالیتهای بنگاه های تولیدی پس از تحریم ها شکل دیگری گرفته و بگونه ای دیگر به کار خود ادامه می دهند و تلاش می کنند تا در این دوران و در حالیکه راه های توسعه کشور بسته شده بود سهمی در رشد اقتصادی کشور داشته باشند. البته بعضی از قوانین موازی، دستورالعمل و بخشنامه های روزانه سبب کور شدن گره ساخته شده است، ازاین رو به نظر می آید که دولتمردان و قانونگذاران باید برای بهبود وضعیت کسب و کار وارد عمل شوند و با رفع موانع به آنها کمک کنند. در متن این گفت و گو می خوانیم:
وال استریت ژورنال در گزارشی آورده است که اقتصاد ایران در حال ریکاوری است یعنی در دوران تحریم به رغم کاهش فروش نفت در حوزه های دیگر از قبیل صادرات محصولات غیرنفتی توانسته رشد داشته باشد، آیا چنین تحلیلی از اقتصاد ایران درست است؟
واقعیت مطلب این است که پس از دو سال سخت ۹۷ و ۹۸ و نیمه اول سالجاری و با امید به اینکه کرونا ماه های پایانی را می گذراند و همینطور تحریم ها در ماه های آخر قرار دارد، زمینه احیای اقتصاد ایران فراهم گشته است. یکی از علایم آن هم این است که در نیمه اول سال جاری رشد اقتصادی مثبت را تجربه کردیم. علایم دیگر این است که واکسن در کل دنیا در حال توزیع است و یقینا دیر یا زود ایران هم از آن استفاده خواهد نمود. یعنی یکی از تکانه هایی که در مورد کرونا وجود دارد حتما سال آینده مشمول اقتصاد ایران خواهد شد، ازاین رو به نظر می آید که زمینه احیا در این قسمت وجود خواهد داشت و اگر تحریم های نفتی هم برداشته شوند در احیای اقتصاد ایران به هیچ عنوان نباید تردید کرد ازاین رو همه قرائن و شواهد همین را نشان می دهد، مگر اینکه مثلا کرونا به اوج برسد که بعید است یا تحریم ها ادامه پیدا کند که با عنایت به نامه ۱۵۰ نماینده آمریکا مبتنی بر برگشت بایدن به برجام نوشته اند یا تلاشی که اتحادیه اروپا انجام می دهد، قرائن نشان داده است که زمینه احیا فراهم است...

با توجه به شرایط موجود، آیا می توانیم شاهد رشد اقتصادی باشیم؟ با عنایت به این که بعضی از کارشناسان اقتصادی معتقدند زیرساخت های اقتصادی، تصمیم گیرنده ها و تصمیماتی که در گذشته گرفته شده سبب کندی یا توقف ساخته شده است.
زیرساخت یا بنیان اقتصاد ایران قوی است، ظرفیت تولید نفت ما تا سه میلیون بشکه فراهم است، ظرفیت تولید محصولات پتروشیمی بالای ۳۰ میلیون تن است، ظرفیت تولید سیمان و کاشی و میلگرد میلیون ها تن بالقوه آماده است. بنیان اقتصاد ایران قوی است و دقیقا بنابراین است که آمریکایی ها آرزویشان برآورده نشد و آن فروپاشی اقتصادی ای که در سال ۹۸ انتظار داشتند اتفاق نیفتاد. به هر حال به لحاظ سخت افزاری مشکل کمتری داریم، مشکل اقتصاد ایران نرم افزاری است و اگر بتوانیم روابط تجاری با کشورهای منطقه و جهان برقرار نماییم و این موانعی که غربی ها ایجاد کردند از بین برود شاید احتیاج به کمک هم باشد و خودش توسعه پیدا خواهد نمود.

در شرایط حاضر چه اقداماتی باید برای ورود اقتصاد کشور به مرحله جدیدی از رشد صورت بگیرد؟
مهم ترین موضوعات بازگشت به برجام، رفع تحریم های بانکی و پولی، روابط تجاری، کشتی و هواپیما و... از بین برود، با از بین رفتن آنها اقتصاد خیلی زود خویش را احیا خواهد نمود. علایم و قرائن موجود نشان داده است که این اتفاق خواهد افتاد.

در این شرایط برای توسعه صادرات غیرنفتی چه اقداماتی باید انجام داد؟
امروز سرمایه های سرگردان در جهان زیاد است و ما هم در بخش گردشگری، محصولات کشاورزی، حمل و نقل، ترانزیت و... ظرفیت های بکری داریم، اینکه ترکیه با روسیه یا روسیه با پاکستان قرارداد خط لوله گاز منعقد می کنند یا چین از یک مسیر دیگر زمینه ترانزیت را بوجود می آورد و اینکه ایران یک موقعیت جغرافیایی بی نظیر برای ترانزیت سوخت کشورهای منطقه است، اینکه مجموعه نفت و گاز ایران ذخیره اول در جهان را دارد، مزیت های نسبی ایران است اگر موضوعات سیاسی و موانعی که کشورها برای ما به وجود آورده اند حذف شود، ظرفیت بالقوه ایران فراوان است و می تواند بالفعل شود.

هرازچندگاهی خبر اختلاس و فسادهای چند هزار میلیاردی می شنویم که این مورد در بخش خصوصی سازی اتفاق می افتد و سبب عقب ماندگی صنایع و بنگاه های مولد مانند نیشکر یا هپکو و دیگر بخش ها شده است، این اتفاقات چقدر در کاهش رشد اقتصادی اثرگذار است؟
در هر مقطعی اتفاقاتی افتاده ولی نسبت این کج سلیقگی ها به کل کاری که انجام شده ناچیز است، منظور همچون این نیست که نباید جلوی اینها گرفته شود و اتفاقا باید برخورد شود و در این تردیدی وجود ندارد، اما خلاف های صورت گرفته نباید ما را از اصل مبحث که اجرای اصل ۴۴ قانون اساسی است، منحرف کند. اصل ۴۴ قانون اساسی واگذاری کار به بخش خصوصی و مردم است اگر چند واگذاری خلاف صورت گرفته نباید اصل مطلب را فراموش نماییم. اصل مطلب این است که باید کار را به مردم و بخش خصوصی واگذار نماییم. متاسفانه گاهی اوقات اتفاقاتی می افتد که به خاطر یک اشتباه کل کار را کنار می گذارند و این نباید اتفاق بیافتد.

با توجه به روندی که امروز می بینیم و با انتظاراتی که از آینده در مورد بازگشت بایدن به برجام، پیوستن به FATF و توزیع واکسن کرونا و... وجود دارد؛ آیا رشد اقتصادی سال آینده مثبت خواهد بود؟
یقینا رشد اقتصادی سال آینده مثبت خواهد بود.


1399/10/10
00:58:42
0.0 / ۵
1877
تگهای خبر: اقتصاد , تولید , نرم افزار
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد رشد اقتصادی سال آینده قطعی است
نظر شما در مورد رشد اقتصادی سال آینده قطعی است
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۵
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها