آیت الله مدنی مجاهد و مبارزی نستوه
به گزارش برتریها آیت الله شهید اسدالله مدنی عالمی گرانقدر و مبارزی نستوه بود كه عمری را در تهذیب نفس و خدمت به اسلام و تربیت مسلمانان و مجاهده در راه حق ضد باطل گذراند و از چهره های كم نظیری بود كه به حد وافر از تقوا، تعهد، زهد و خودسازی برخوردار بود.
اسدالله مدنی همان شخصی که عنوان دومین شهید محراب را لقب گرفته است؛ در ۱۲۹۳ خورشیدی در آذرشهر از توابع تبریز، چشم به جهان گشود. پس از اینکه علوم مقدماتی دینی را نزد افرادی چون میرزا محمدحسن منطقی و میرزا محسن میرغفاری از علمای آذرشهر فراگرفت، راهی قم شد تا در حوزه علمیه این شهر تحصیل کند. در آن زمان رضاخان فعالیت علما را بسیار محدود کرده بود و دوستان سیداسدالله او را از رفتن به قم منع می کردند، اما ایشان بر رفتنش به قم، اصرار داشت و می اظهار داشت: "حداقل برای خودم واعظ می شوم." در قم او از محضر استادانی چون آیت اللّه حجت کوه کمری و آیت اللّه سیدمحمدتقی خوانساری کسب فیض کرد. وی در ۱۳۶۳ قمری به نجف عزیمت کرد تا در آنجا ادامه درسش را پی بگیرد. در آنجا بود که با امام خمینی (ره) آشنا شد و در کلاس درس سیدمحسن حکیم و سیدعبدالهادی شیرازی شرکت کرد. وی همینطور در درس آیت الله سیدابوالقاسم خویی حضور یافت و از او اجازه اجتهاد دریافت کرد.
"مدنی در حوزه نجف در کنار تحصیل، تدریس می کرد. کفایه، رسایل، مکاسب و درایه همچون دروس و کتاب هایی بود که وی تدریس کرد. به قول حسین راستی کاشانی، شاگردان زیادی در درس اسدالله مدنی حاضر می شدند. اسدالله مدنی می گوید: "وقتی در نجف بودم، عده ای از من خواستند رساله (توضیح المسایل) را بنویسم که من مخالفت کردم، به جهت اینکه مراجعی چون حضرت امام خمینی وجود داشت که باید همه از ایشان تقلید می کردیم." (۱)
آغاز مبارزات انقلابی
"آیت الله مدنی افزون بر استعداد خاصی که در زمینه تحصیل از خود نشان می داد، مبارزی بی امان و سازش ناپذیر بود. وی بعد از چندین سال دوری از وطن، در ۱۳۳۱ خورشیدی با کوله باری از دانش از نجف اشرف به زادگاه خود بازگشت. او که از جوانی همت خویش را در راه مبارزه با ستم و فساد قرار داده بود در اولین برخورد آشکار با رژیم طاغوتی، مردم را به مقابله با تولید و فروش محصولات کارخانه مشروبات الکلی آذرشهر تشویق کرد و خواهان برچیده شدن فوری این کارخانه شد. وی در سخنرانی، با تهدید مزدوران رژیم پهلوی اظهار داشت که پانزده روز مهلت دارند تا کارخانه را از آذرشهر ببرند. در غیر این صورت، مردم بساط آنرا برخواهند چید و هر فردی که در این راه کشته شود، شهید است. شهید مدنی که از تمام فرصت ها برای مبارزه با رژیم پهلوی سود می جست، در مبارزاتش بر ضدرژیم می کوشید از پیشوایان معصوم (ع) پیروی کند. به همین دلیل، با نزدیک شدن عید فطر سال ۱۳۳۱، زمزمه نماز پرشور عید فطر در خارج از شهر، در میان مردم به گوش رسید. شهید مدنی در اجتماع مردم در مسجد جامع شهر اعلام نمود: "ای مردم! فردا، نماز عید را در خارج از شهر اقامه خواهیم کرد. افرادی که حمیّت و غیرت اسلامی دارند، فردا بامداد در محل حاضر باشند." بعد از اقامه نماز و خطبه های پرشور شهید مدنی، راه پیمایی پرشوری را شکل داد. او پیشاپیش جمعیت حرکت می کرد. این شور اسلامی در مردم سبب شد تا عده ای از سربازان که برای حفاظت از اماکن دولتی گماشته شده بودند، سلاح هایشان را زمین بگذارند و به توده مردم بپیوندند. بعد از قیام پانزده خرداد ۱۳۴۲ و تبعید امام خمینی(ره) به عراق، شهید مدنی، از اشخاصی بود که در سخت ترین روزها در کنار ایشان بود. وی در نجف و همینطور در روزهایی که برای تبلیغ به ایران سفر می کرد از امام سخن می گفت و رسالت و وظایف مؤمنان را در مقابل رژیم گوشزد می کرد. ازاین رو، بارها تحت تعقیب قرار گرفت. از سال ۱۳۴۱ که اخبار مربوط به شروع نهضت اسلامی در ایران به رهبری امام خمینی(ره) به نجف رسیده بود، شهید مدنی، حرکت گسترده ای را در حمایت و پشتیبانی امام در نجف ترتیب داد. همچون این حرکت ها، تعطیل کردن کلاس های درس، برگزاری سخنرانی و جلسه های مختلف در مساجد و برگزاری راه پیمایی بزرگ مردمی به طرفداری از مبارزات امام خمینی بود. این کارها در انتشار خبر نهضت اسلامی در ایران و مطرح ساختن آن در اذهان مردم جهان بسیار مؤثر واقع شد. با تبعید امام خمینی (ره) به نجف اشرف، شهید مدنی، در تبیین مقام علمی و تبلیغ موقعیت سیاسی امام کوشید. با آنکه حکومت های طاغوتی ایران و عراق با توطئه برنامه ریزی شده در مخدوش جلوه دادن شخصیت علمی و اخلاقی امام خمینی(ره) می کوشیدند، شهید مدنی با شرکت در جلسه های درس امام و نماز جماعت ایشان، توجه طلاب و مردم را به ایشان معطوف می داشت. (۲)
بعد از پیروزی انقلاب اسلامی
"پس از به ثمر رسیدن قیام خونین ملت ایران به رهبری امام خمینی، شهید مدنی فصل دیگری از فعالیتهای خویش را برای پاسداری از انقلاب شکوهمند اسلامی شروع کرد. بعد از آغاز جنگ تحمیلی، او با روشنگری سربازان، در تقویت روحیه رزمندگان اسلام نقش بسزایی داشت. شهید مدنی با پوشیدن لباس رزم و شرکت در جبهه های نبرد، حضور در کنار سپاهیان اسلام و شرکت در مجالس دعا و نیایش آنان، مشوق بزرگی برای رزمندگان به شمار می آمد. بعد از پیروزی انقلاب اسلامی، شهید مدنی به دعوت مردم همدان به این شهر رفت و مردم آن دیار، او را به نمایندگی مجلس خبرگان انتخاب کردند. ایشان در تدوین قانون اساسی در کنار بزرگانی چون آیت الله بهشتی، آیت الله دستغیب، آیت الله صدوقی و دیگر بزرگان بسیار کوشید. شهید مدنی بعد از شهادت اولین امام جمعه تبریز، آیت الله قاضی طباطبایی بعنوان نماینده امام و امام جمعه تبریز انتخاب شد." (۳)
نگاه دیگران
آیت الله محسن مجتهدشبستری، نماینده سابق ولی فقیه در آذربایجان شرقی درباره آیت الله شهید مدنی می گوید: «این عالم مجاهد به مصداق سخن شهید آیت الله سیدمحمدباقر صدر، ذوب شده در امام خمینی(ره) بود، همانگونه که امام راحل(ره) در اسلام ذوب شده بود. حیف است که چنین انسان هایی به مرگ طبیعی بمیرند و اجر و مزد رسالت و جهاد این گونه انسان ها ایجاب می کند، که با شهادت از دنیا بروند. این شهید هر سه امتیاز علم، تقوا و جهاد را دارا بود و از نظر علمی شخص صاحب نظر و دارای معلومات بالای حوزوی بود که علاوه بر آن معلم تقوا، اخلاق و مجاهد در راه خدا و هم از فضلا و طلاب انقلابی بود که برای پشتیبانی از مجاهدان در راه خدا، بخش زیادی از کتاب های خویش را برای کمک به شهید نواب صفوی فروخت تا مقدمات این جهاد را فراهم سازد."
حجت الاسلام محمود نورپور، امام جمعه آذرشهر، هم می گوید: «شهید مدنی قبل و پس از پیروزی انقلاب اسلامی همانند سرباز اسلام همیشه با افکار و اندیشه های انحرافی مبارزه می کرد و در نهضت امام خمینی(ره) هم در کنار رهبر کبیر انقلاب به روشنگری می پرداخت و در تقوای الهی و مبارزه با دشمنان دین و قرآن سرآمد بود. آیت الله مدنی بعد از مدتی برای توسعه گنجینه دانش خویش رهسپار نجف اشرف شد و در مدت حضور در این مکان مقدس همه تلاش خویش را جهت استفاده از علم و دانش بزرگانی همچون آیات عظام محمدباقر حکیم، سیدابوالحسن اصفهانی و عبدالهادی شیرازی به کار بست و افزون بر تکمیل تحصیلات عالی، آموزش در سطوح مختلف را شروع کرد. این عالم ربانی به دستور آیت الله حکیم، کرسی تدریس لمعه، رسایل، مکاسب و کفایه را به عهده گرفت. به تدریج این مسئولیت او را در زمره استادان مشهور حوزه علمیه نجف اشرف قرار داد و با تلاشهای شبانه روزی در راه دستیابی به علم و معرفت به مقام اجتهاد نایل شد." (۴)
شهادت
شهید مدنی، این مبارز آگاه و شجاع که بعد از به ثمر رسیدن قیام خونین ملّت ایران به رهبری امام خمینی، پرچم مبارزه را لحظه ای بر زمین نگذاشته بود و در صف مقدّم مبارزه حرکت می کرد در محراب نماز جمعه سر بر سجده ابدی نهاد. وی در ۲۰ شهریور ۱۳۶۰، در محراب نماز جمعه تبریز بعد از اقامه نماز جمعه و قبل از اقامه نماز عصر به دست منافقان کوردل به شهادت رسید.
پی نوشت:
۱- پاسدار اسلام، شهریور ۱۳۸۲، شماره ۲۶۱
۲- پایگاه اطلاع رسانی حوزه، مجله گلبرگ، شماره ۹۰، شهریور ۱۳۸۶
۳- همان
۴- خبرگزاری بین المللی قرآن مجید، نگاهی به زندگی آیت الله مدنی دومین شهید محراب، ۲۰ شهریور ۱۳۹۸
منبع: bartariha.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد آیت الله مدنی مجاهد و مبارزی نستوه