آخر مهلت بازگشت ارزهای صادراتی
به گزارش برتریها آفتاب یزد در گزارشی آورد: در حالیكه روند بازار حاكی از دورخیز دلار برای رسیدن به نرخ ۲۹ هزار تومان و سكه به ۱۲ میلیون تومان بود؛ به ناگهان در ۲ روز گذشته یورو حدود ۵ هزار تومان و دلار ۴ هزار تومان كاهش قیمت داشته است تا شوك دیگری به بازار ارز كشور و در كل شاكله اقتصاد ایران وارد شود. اتفاقی كه به نظر می آید تحت تأثیر آخرین روز مهلت بازگرداندن ارزهای حاصل از صادرات به كشور باشد.
در گزیده ای از گزارش روزنامه آفتاب یزد آمده است: اینکه چقدر از این هشدارها جامه عمل پوشیده شده و تاثیرخود را بر نرخ ارز در چند ماه آتی خواهد گذاشت موضوعی است که شاید دغدغه امروز و فردای فعالان بازار ارز و حتی بورس ایران است. در واقع در صورت تحقق بازگشت تمام یا عمده ارزهای صادراتی می توان نتایج آنرا کاهش نرخ ارز چه بسا حتی به پایین تر از نرخ ۱۸ هزار تومان اوایل سال ۹۹ دانست. اتفاقی که اگر رخ دهد باید دید آیا کالاهای متاثر از نرخ ارز هم عقب نشینی خواهد کرد؟ آیا در صورت چنین اتفاقی و پیروزی فرضی جو بایدن نامزد دموکراتها در انتخابات پیش روی ریاست جمهوری آمریکا و رویکرد خوشبینانه به موضع وی در بازگشت آمریکا به برجام شوک مثبت دیگری را هم به اقتصاد ایران در پاییز ۹۹ وارد خواهد ساخت!؟ گروه اقتصادی روزنامه "آفتاب یزد" در این گزارش نگاهی اجمالی انداخته است به اتفاقات ۲ روز گذشته و احتمالات فرضی روزها و هفته های آینده تا چه بسا چشم انداز روشن تری از بازار مالی و پولی ایران پیش روی فعالان اقتصادی کشور که این روزها با افزایش تعداد سهامداران جمعیت کثیرتری را در برگرفته اند قرار گیرد.
کاهش ۲۰ درصدی قیمت دلار و یورو در بازار
بعد از آخر مهلت بازگشت ارزهای صادراتی در روز گذشته و تزریق گسترده ارز از جانب دولت به بازار، نرخ ارز و طلا با سرعت زیاد کاهشی شد. قیمت ارزهای مختلف در بازار آزاد روز دوشنبه ۱۰ درصد و روز گذشته هم ۱۰ درصد دیگر سقوط کرده است. روز گذشته هر دلار آمریکا در بازار آزاد به قیمت ۲۱ هزار و پانصد تومان فروخته شد که این رقم در مقایسه با روز یکشنبه که دلار به نزدیک ۲۶ هزار تومان هم رسیده بود، کاهشی بیشتر از ۲۰ درصدی را نشان داده است. یورو هم ۲۴ هزار و ۶۵۰ تومان فروخته شد که در روز یکشنبه قیمت آن در یک قدمی ۳۰ هزار تومان بالا رفته بود.
البته همه این اتفاق ها در حالی است که هنوز میزان واقعی تزریق ارز به بازار غیررسمی اعلام نشده است؛ اما بانک مرکزی گفته که از روز دوشنبه حدود ۳۰۰ میلیون دلار در سامانه نیما وارد و این دلارها با متوسط قیمت ۱۸هزار و ۳۰۰ تومان معامله شده است. سامانه ای که بازار رابط میان تولیدکنندگان و واردکنندگانی است که نیاز ارزی دارند با صادرکنندگانی که ملزم شده اند ارزهای ناشی از فعالیت خویش را صرفاً در این بازار عرضه کنند.
عبدالناصر همتی، رئیس کل بانک مرکزی در هفته های گذشته بارها اعلام نموده بود که بازار ارز را با «ارزپاشی» کنترل نخواهد کرد و دست زدن به این کار «خواست آمریکا و رسانه های معاند» است.
علی آقامحمدی، رئیس گروه اقتصادی دفتر مقام معظم رهبری هم اعلام نموده بود که بانک مرکزی ذخایر لازم برای کاهش قیمت ارز در بازار را در اختیار دارد، ولی فعلاً بنا ندارد از این ذخایر استفاده نماید.
حال به نظر می آید با رشد بی سابقه قیمت ارز و طلا در۲ هفته گذشته و قرار گرفتن یورو در آستانه ۳۰ هزار تومان، بانک مرکزی مجبور شده از ذخایر خود به نحوی استفاده نماید باآنکه بر مبنای عرف رایج معمولاً بانک مرکزی به صورت مستقیم میزان مداخله در بازار غیررسمی را اعلام نمی کند.
با افت ۲۰ درصدی قیمت ارز، قیمت طلا هم در بازار ایران کاهشی شد. هر گرم طلای ۱۸ عیار که روز یکشنبه یک میلیون و ۱۰۰ هزار تومان به فروش می رسید حالا ۹۱۳هزار تومان قیمت خورده است. سکه طلای طرح امامی هم حدود ۲ میلیون تومان کاهش قیمت داشت و الان به مبلغ ۱۰ میلیون تومان به فروش می رسد.
۳ خواسته فعالان اتاق درباره ارز حاصل از صادرات
مسعود خوانساری رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران همچون فعالان اقتصادی کشور و از پارلمان بخش خصوصی است که اعتقاد دارد رقم ۲۷ میلیارد دلار ارز حاصل از صادرات که اعلام می شود به کشور برنگشته، از کجا آمده است؟ چرا اسامی افراد و بنگاه هایی که ارز را باز نگردانده اند، به تفکیک مشخص و منتشر نمی شود؟ اینکه همه صادرکنندگان را به چشم خطاکار ببینیم، به جز لطمه به صادرات کشور، حاصلی نخواهد داشت.
وی با اشاره به پایان مهلت بازگشت ارز حاصل از صادرات سال های ۹۷ و ۹۸ اظهار داشت: در ایام گذشته ۲ نامه جداگانه را برای رئیس جمهوری و رئیس کل بانک مرکزی از سوی اتاق تهران ارسال گردید که به تفکیک شخص و بنگاه، میزان ارز بازنگشته حاصل از صادرات را اعلام کنید و لیست افرادی که ارز خویش را بازنگردانده اند را به ما اعلام کنید تا با کمک دولت، وزارت صمت و بانک مرکزی این ارز به کشور بازگردد.
خوانساری خواهان صدمه شناسی عدم بازگشت ارزهای حاصل از صادرات شد و اضافه کرد: علت اصلی این مورد در این است که بدون مشورت با کسانی که در مبحث صادرات ذینفع هستند، بسته هایی تدوین می شود. دست کم باید در این مورد با صادرکنندگان خوشنام صحبت شود.
رئیس اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی تهران افزود: ما ۳ خواسته درباره ارز حاصل از صادرات از دولت و بانک مرکزی داریم؛ اول اینکه به صورت تفکیک شده اعلام کنند که رقم ۲۷ میلیارد دلار از چه میزان رفع تعهد و برای چه افرادی است.
وی با اشاره به اینکه خواسته دوم ما بررسی راهکارهای مشترک در مورد بازگشت ارز حاصل از صادرات است، تصریح کرد: خواسته سوم ما هم این است که به صورت شفاف اعلام کنند چه کسانی به عمد ارز صادراتی خویش را بازنگردانده اند.
تقسیم غیرمحترمانه بازرگانان به خوبان و بدها
به گزارش خبرنگار آفتاب یزد در بین مباحثات داغ این روزها و در واپسین لحظات آخر مهلت تعیین شده، مجیدرضا حریری رئیس اتاق مشترک بازرگانی ایران و چین از منظر دیگری به مباحث داغ ناشی از بازگشت و عدم بازگشت نرخ ارز صادراتی نگاه می کند و در گفتگو با بازارنیوز از تمرکز حاکمیت بر بخش صادرات و بی توجهی به بخش واردات انتقاد می کند و می گوید: ما به اشتباه در کشور، فعالیتهای صادراتی را به بخش های دیگر برتری و در «لیست خوبان» قرار دادیم، اما بخش واردات در «لیست بدها» است، اما در اصل همه محترمند که باید در کنار هم چرخه اقتصادی را بچرخانند. وی پیرامون آخر مهلت بانک مرکزی به صادرکنندگانی که ارز حاصل از صادرات را به کشور بازنگرداندند و قاعدتا از امروز یکم مرداد باید اسامی آنها اعلام گردد و به محاکم قضائی هم معرفی شوند اظهار می دارد: البته برای صادرکنندگان مهلت ۲ هفته ای تمدید گردید که تا آن موقع تکلیف وارداتی که در ازاء صادرات می خواهند انجام دهند را مشخص کنند.
وی با اشاره به اینکه در نهایت این مدل واردات در ازای صادرات از ابتدا بوده، اما به علت مشکلات و تنشی که بین طرف بانک مرکزی و صادرکنندگان پیش آمد، برای مدتی جلوی آنرا گرفتند، اما باردیگر تا هفته اول مرداد برقرار شد می افزاید: به طور کلی ارز را باید در چرخه رسمی تجاری وارد کرد و امکان اینکه ارز را به صورت اسکناس وارد نماییم نداریم، چون ما به سیستم مالی جهانی وصل نیستیم و تنها راه ورود ارز به سیستم، تجارت کشور است و حتی این ۲۷ میلیارد دلار هم که نیامده به صورت اسکناس با کامیون دلار نمی آید، بلکه صادرکننده باید به چرخه برگرداند. چرایی بازنگشتن ارز به کشور از سوی صادرکنندگان به چند دلیل برمی گردد که بخشی از آن به علت سیاست گذاری های غلط ۴۰ سال گذشته و بخشی هم بطور قطع بخاطر فشار تحریم است.
حریری پیرامون علت بازنگرداندن ارز توسط برخی صادرکنندگان، می گوید: طبق آمار گمرک حدود ۵۵ درصد صادرات غیرنفتی ما میعانات گازی، فرآورده های نفتی و پتروشیمی و گاز است که دست اندرکاران این ها اصولا بخش خصوصی نیستند.
وی می افزاید: ۲۲ درصد بقیه این صادرات طبق آمار گمرک از معادن بزرگ و مواد اولیه مثل سنگ آهن، روی و مس که به صورت کنستانتره یا شمش صادر می شود.
منبع: bartariha.ir
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد آخر مهلت بازگشت ارزهای صادراتی