بره موم زنبورعسل، ابزاری برای تولید مواد غذایی فراسودمند

بره موم زنبورعسل، ابزاری برای تولید مواد غذایی فراسودمند برتریها: تهران - محققان دانشگاه صنعتی اصفهان موفق شدند از موم بره موم (Propolis wax) زنبور عسل برای تولید نانو كپسول های حامل مواد غذایی فراسودمند استفاده كنند، از این نانوكپسول ها می توان برای اهداف دارورسانی و همینطور در صنایع تولید مواد آرایشی بهداشتی هم بهره برد.


به گزارش روز پنجشنبه ایرنا از ستاد ویژه توسعه فناوری نانو، محصول نهایی این طرح حامل های لیپیدی نانو ساختار حاوی روغن هسته انار فراسودمند با خواص ضد سرطانی و ضدالتهابی است.
استفاده از برخی مواد غذایی ارتباط مستقیمی با كاهش احتمال مبتلا شدن به انواع مختلف بیماری ها دارد، اما این خواص ممكن است در خیلی از غذاهای روزمره ما موجود نباشند.
استخراج مواد زیست فعال موجود در منابع گیاهی و حیوانی مختلف و استفاده از آن ها در صنایع غذایی نسل جدیدی از محصولات غذایی با نام غذاهای فراسودمند را به وجود آورده است.
مواد لیپیدی زیست فعال در محصولات غذایی حساس به تخریب شیمیایی هستند. فناوری ریز پوشانی یا سامانه های حامل، امكان انتقال موثر این اجزا بدون نیاز به تغییر ساختار شیمیایی را فراهم می كند.
حامل های با مقیاس نانو در مقایسه با انواع میكرو، كنترل رهایش راحت تری دارند و این مورد باعث می گردد تا كارایی بالاتری را در بدن از خود نشان دهند و برای حفاظت از تركیبات مفید مورد توجه قرار گیرند.
به گفته یاسمین سلیمانیان، دانشجوی مقطع دكتری تكنولوژی غذایی دانشگاه صنعتی اصفهان، در این طرح از موم زنبور عسل (Bees Wax) و موم بره موم (Propolis Wax) برای تولید نانو كپسول های حاوی روغن فراسودمند هسته انار استفاده شده است.
وی در مورد قابلیت این نانو حامل ها اظهار داشت: حامل های لیپیدی سنتز شده توسط موم و بره موم زنبور عسل به خوبی قادرند از روغن هسته انار محافظت كنند. این امر باعث می گردد روغن هسته انار پایداری و رهایش كنترل شده ای در دستگاه گوارش داشته باشد و اثرات آن به صورت قابل توجهی افزایش یابد.
وی ادامه داد: غنی سازی محصولات غذایی با خیلی از تركیبات غذا - دارو به علت عدم حلالیت در محیط های آبی با محدودیت مواجه می باشد. استفاده از سامانه های حامل این تركیبات، گزینه مناسبی برای رفع این محدودیت ها است.
نانو حامل های لیپیدی سنتز شده در این طرح قادرند حلالیت آبی و زمان اقامت در دستگاه گوارش روغن هسته انار و دیگر تركیبات زیست فعال چربی دوست را افزایش داده و باعث افزایش نفوذ آنها در سلول های روده شوند. سامانه های غذایی غنی شده با این نانو حامل ها بعنوان غذاهای فراسودمند سبب تقویت سلامتی مصرف كننده خواهند شد.
در فاز اول این طرح مطالعه تولید حامل های لیپیدی نانو ساختار با استفاده از موم زنبور عسل و موم بره موم بعنوان فاز لیپیدی جامد و روغن هسته انار بعنوان فاز لیپیدی مایع مورد بررسی قرار گرفته است. در این راستا، تاثیر تركیب فاز لیپیدی جامد، نسبت اجزای لیپیدی مایع و جامد و همینطور غلظت مخلوط عوامل فعال سطحی بر اندازه نانو حامل ها و پایداری فیزیكی و شیمیایی آن ها ارزیابی شده است.
نتایج از آن حكایت می كند كه اندازه نانو حامل های سنتز شده در بازه 71 تا 366 نانومتر است. شاخص بس پاشیدگی این نانو ذرات 14/0 تا 36/0 گزارش شده كه نشانگر پایداری فیزیكی مناسب آن ها است.
همچنین نتایج مربوط به بازدهی انكپسولاسیون نشان دهنده پوشش دهی نسبتا كامل و توزیع مناسب روغن هسته انار در زمینه لیپیدی است.
یاسمین سلیمانیان و سید محمد صحافی – دانشجویان مقطع دكتری دانشگاه صنعتی اصفهان، دكتر سید امیرحسین گلی عضو هیات علمی دانشگاه صنعتی اصفهان و دكتر ژاله ورشوساز عضو هیات علمی دانشگاه علوم پزشكی و خدمات درمانی اصفهان در انجام این طرح همكاری داشته اند.
نتایج این كار در مجله Food Chemistry با ضریب تأثیر 4.529 (جلد 244، سال 2018، صفحات 83 تا 92) انتشار یافته است.
علمی 9014**1584


1396/12/13
17:23:18
5.0 / ۵
5417
تگهای خبر: تولید , دانش , صنعت , نانو
این مطلب را می پسندید؟
(2)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد بره موم زنبورعسل، ابزاری برای تولید مواد غذایی فراسودمند
نظر شما در مورد بره موم زنبورعسل، ابزاری برای تولید مواد غذایی فراسودمند
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۹ بعلاوه ۵
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها