هشدار وزیر بهداشت نسبت به ایجاد مقاومت میکروبی در مقابل آنتی بیوتیک ها

هشدار وزیر بهداشت نسبت به ایجاد مقاومت میکروبی در مقابل آنتی بیوتیک ها به گزارش برتریها، وزیر بهداشت، درمان و آموزش پزشکی درباره ی ایجاد مقاومت میکروبی نسبت به آنتی بیوتیک ها هشدار داد و اظهار داشت: از بین 6 منطقه سازمان جهانی بهداشت، منطقه مدیترانه شرقی و از بین 64 کشور گزارش دهنده به سازمان جهانی بهداشت، ایران بالاترین میزان مصرف داروهای ضد میکروبی را به خود مختص کرده است.


به گزارش برتریها به نقل از خبرگزاری ایرنا از وبدا در پیام محمدرضا ظفرقندی، آمده است: مقاومت میکروبی (AMR) در سراسر دنیا نه تنها یکی از ۱۰ تهدید اصلی سلامت محسوب شده، بلکه بعنوان تهدیدی جدی برای توسعه پایدار هم شناخته می شود. این پدیده هم اکنون تبدیل به یک بحران اجتماعی - اقتصادی شده است که نه تنها سلامت انسان ها در هر گروه سنی و هر منطقه از جهان، بلکه سلامت حیوانات و گیاهان، و هم سلامت و امنیت غذایی را بشدت تحت الشعاع قرار داده و محیط زیست را به محلی برای ذخیره و انتقال باکتری های مقاوم به آنتی بیوتیک تبدیل خواهد نمود.
تولید یک آنتی بیوتیک جدید به ۱۰ تا ۱۵ سال زمان و بیشتر از یک میلیارد دلار هزینه نیاز داردوزیر بهداشت با قید این که پیشبینی می شود در فاصله بین سالهای ۲۰۲۵ و ۲۰۵۰ میلادی، بیشتر از ۳۹ میلیون مرگ در اثر باکتری های مقاوم اتفاق افتد نوشته است: این رقم با مرگ ۳ انسان در هر دقیقه برابر است. اگر اقدام موثری در این حوزه انجام نشود، در دهه آتی، جهان شاهد ۷.۵ درصد کاهش تولیدات دامی، بین یک تا ۳.۴ تریلیون دلار کاهش تولید ناخالص داخلی (GDP) و سقوط ۲۸ میلیون نفر به زیر خط فقر خواهد بود. این در شرایطی است که مطالعات نشان داده کاهش ۳۰ درصد مصرف داروهای ضدمیکروبی در صنایع دامی منجر به افزایش ۱۴ بیلیون GDP تا سال ۲۰۵۰ خواهد شد.
ظفرقندی: گسترش میکروب های مقاوم سبب شده خیلی از داروهای ضدمیکروبی تأثیر خویش را از دست بدهند ظفرقندی آورده است: مقاومت میکروبی عموما در اثر مصرف بیش از اندازه و یا ناصحیح داروهای ضدمیکروبی توسط انسان و یا در صنایع دامداری-کشاورزی ایجاد می شود. کمبود زیرساخت های لازم برای جلوگیری از انتقال بیماری ها نظیر آب سالم و توالت بهداشتی، پوشش ناکافی واکسیناسیون و هم محدودیت امکانات جلوگیری از انتقال بیماری در مراکز عرضه دهنده خدمات سلامت، سبب گسترش میکروب های مقاوم خواهد شد. گسترش میکروب های مقاوم سبب شده خیلی از داروهای ضدمیکروبی تأثیر خویش را از دست بدهند. این در شرایطی است که تولید یک آنتی بیوتیک جدید به ۱۰ تا ۱۵ سال زمان و بیشتر از یک میلیارد دلار هزینه نیاز دارد.
اگر اقدام موثری انجام نشود در دهه آتی، جهان شاهد ۷.۵ درصد کاهش تولیدات دامی، بین یک تا ۳.۴ تریلیون دلار کاهش تولید ناخالص داخلی (GDP) و سقوط ۲۸ میلیون نفر به زیر خط فقر خواهد بود
در این پیام آمده است: اقدام موثر در این حوزه جز با رویکرد یکپارچه به سلامت (One Health) در میان سازمانهای متولی سلامت انسان، حیوان، گیاه و محیط ممکن نخواهد بود. توفیق کشورها در این حوزه نیازمند یک برنامه واحد کشوری با مشارکت کلیه وزارت خانه ها و سازمان های مرتبط شامل سازمان های غیردولتی و بخش خصوصی خواهد بود. ضروری است این سازمان ها دست در دست هم، یک برنامه واحد در این حوزه تنظیم نمایند و برای رصد برنامه، نظام مراقبت ادغام یافته در انسان، حیوان و محیط را گسترش دهند. از طرفی با عنایت به تأثیر شناخته شده بحران ها و بروز حوادث طبیعی در کشور، ضروری است مبحث مقاومت میکروبی، پیشگیری و کنترل عفونت ها در برنامه های تاب آوری مدنظر قرار گیرد.
ظفرقندی با بیان اینکه بهینه سازی مصرف داروهای ضدمیکروبی در کشور یک اولویت خواهد بود افزوده است: تلاشهای فعلی برای مقابله با تهدید فزاینده مقاومت میکروبی کافی نیست. اگر امروز اقدام نکنیم، در آینده جامعه جهانی با عواقب مرگ بارتری مواجه خواهد شد.
در پایان این پیام آمده است: از همکارانم در وزارت بهداشت و سایر دست اندرکاران در وزارت جهاد کشاورزی، وزارت نیرو، وزارت آموزش و پرورش، سازمان دامپزشکی کشور، سازمان حفاظت محیط زیست، سازمان نظام پزشکی، سازمانهای بیمه گر و سایر ذینفعان تقاضا دارم ضمن تعهد به اجرای برنامه کشوری مهار مقاومت میکروبی با رویکرد سلامت واحد، حداکثر تلاش خویش را در زمینه آموزش و فرهنگ سازی در جمعیت عمومی، ارتقا دانش مبتنی بر شواهد در عرضه دهندگان خدمات سلامت به انسان و دام، تأمین ظرفیتهای مورد نیاز پیشگیری و کنترل عفونت، بهینه سازی مصرف داروهای ضدمیکروبی در انسان و دام، تقویت مکانیسم های پایش روند مقاومت میکروبی درکشور بکار گیرند. محافظت از اثربخشی داروهای ضدمیکروبی برای نسل آینده یک وظیفه همگانی است.


مرگ سالانه ۵ میلیون نفر به خاطر مقاومت میکروب ها در مقابل آنتی بیوتیک ها

سرپرست دانشگاه علوم پزشکی تهران هم ضمن اشاره به نتایج ناگوار مقاومت میکروبی اظهار داشت: سالانه بیشتر از ۵ میلیون نفر در سراسر دنیا به علت مقاومت میکروب ها در مقابل آنتی بیوتیک ها جان خویش را از دست می دهند.
مقاومت میکروبی نه تنها زمان بستری بیماران را افزایش داده و خطر مرگ و میر را به صورت قابل ملاحظه ای بالا برده، بلکه سبب احتیاج به تولید آنتی بیوتیک های جدید و پرهزینه شده است سیدرضا رئیس کرمی در نشست خبری اولین جشنواره هنری و دومین همایش علمی بزرگداشت هفته اطلاع رسانی مقاومت میکروبی و تجویز منطقی آنتی بیوتیک یکی از عوامل اصلی تشدید بحران مقاومت میکروبی را تجویز بی رویه آنتی بیوتیک ها بخصوص در قسمت های ویژه بیمارستان ها دانست و اظهار داشت: مقاومت میکروبی نه تنها زمان بستری بیماران را افزایش داده و خطر مرگ و میر را به صورت قابل ملاحظه ای بالا برده، بلکه سبب احتیاج به تولید آنتی بیوتیک های جدید و پرهزینه شده است.
سرپرست دانشگاه تهران: یکی از عوامل اصلی تشدید بحران مقاومت میکروبی، تجویز بی رویه آنتی بیوتیک ها بخصوص در قسمت های ویژه بیمارستان ها است
وی با اشاره به اینکه مقاومت میکروبی فشار مالی زیادی به نظام سلامت وارد کرده و خیلی از بیماران را با هزینه های سنگین درمانی روبه رو کرده است، با تاکید بر اهمیت آموزش و اطلاع رسانی بعنوان مؤلفه های کلیدی در جلوگیری از مقاومت میکروبی، اظهار داشت: هفته اطلاع رسانی مقاومت میکروبی فرصت مغتنمی برای ارتقای دانش متخصصان و افزایش آگاهی عمومی است. در این راستا، برنامه های آموزشی و فرهنگی گوناگونی برای جلب توجه جامعه به این معضل جهانی درنظر گرفته شده است.
وی همینطور همکاری بین بخشی را در مقابله با مقاومت میکروبی ضروری دانست و اضافه کرد: امیدوارم برگزاری این جشنواره هنری، با استفاده از ظرفیتهای پرارزش هنر و رسانه، نقشی کلیدی در آگاهی بخشی به جامعه ایفا و مردم را بسمت نگاههای پیشگیرانه هدایت کند.
رییس کرمی اظهار امیدواری کرد جشنواره هنری و برنامه های علمی هفته مقاومت میکروبی بتواند با استفاده از ابزارهای فرهنگی و رسانه ای، اهمیت بالای ی در کاهش بحران مقاومت میکروبی و افزایش آگاهی عمومی ایفا کند.
۳۶.۳ درصد نسخه بیماری های سرپایی، دارای آنتی بیوتیک است
سرپرست دفتر نظارت و پایش مصرف فرآورده های سلامت سازمان غذا و دارو اظهار داشت: سال قبل حدود ۱۳۰ میلیون نسخه در سامانه نسخ بررسی و مشخص شد که حدود ۳۶.۳ درصد نسخه های بیماری های سرپایی، دارای آنتی بیوتیک است که از استاندارد جهانی بالاتر بوده و باید زیر ۲۰ درصد باشد.
زهرا جهانگرد با اشاره به اینکه نیمی از تمام داروها به صورت نامناسب تجویز، توزیع یا مصرف می شوند، تصریح کرد: تجویز و مصرف غیرمنطقی آنتی بیوتیک ها، منجر به ایجاد مقاومت میکروبی در انسان می شود.
وی اظهارداشت: استفاده غیرمنطقی از داروها یک مشکل بزرگ در سراسر دنیا است، سازمان جهانی بهداشت تخمین می زند که بیشتر از نیمی از تمام داروها به صورت نامناسب تجویز، توزیع یا مصرف می شوند و نیمی از بیماران در مصرف صحیح آنها کوتاهی می کنند.
جهانگرد با اشاره به اینکه استفاده بیش از اندازه، استفاده نادرست یا سوءاستفاده از داروها منجر به هدر رفتن منابع کمیاب و خطرات بهداشتی گسترده می شود، خاطرنشان کرد: نمونه هایی از استفاده غیر منطقی از داروها شامل استفاده نامناسب از داروهای ضد میکروبی اغلب در دُز ناکافی و برای عفونت های غیرباکتریایی، استفاده بیش از اندازه از داروهای تزریقی زمانیکه فرمولاسیون خوراکی مناسب تر است، عدم تجویز مطابق با دستورالعمل های بالینی، خود درمانی نامناسب اغلب در ارتباط با داروهایی که فقط با نسخه تجویز می شوند.
وی ضمن اشاره به استراتژی های ۱۲ گانه سازمان جهانی بهداشت برای تجویز و مصرف منطقی داروها، اضافه کرد: این استراتژی ها شامل ایجاد یک نهاد ملی چند رشته ای برای هماهنگی سیاست های مصرف دارو تشکیل کمیته کشوری و کمیته های دانشگاهی تجویز و مصرف منطقی دارو، استفاده از دستورالعمل های بالینی (تدوین و اجرای پروتکل برای ۸ آنتی بیوتیک پرهزینه و پرمصرف)، تهیه و استفاده از لیست ملی داروهای اساسی تدوین و ابلاغ فهرست داروهای اساسی، ایجاد کمیته های دارویی و درمانی در مناطق و بیمارستان ها (تشکیل کمیته های دارو و درمانی بیمارستانی)، گنجاندن آموزش دارو درمانی مبتنی بر مشکل، در برنامه های درسی مقطع کارشناسی (برگزاری کارگاه های مختلف با عنوان اصول نسخه نویسی منطقی برای دانشجویان پزشکی)، ادامه تحصیل پزشکی ضمن خدمت بعنوان یک اجبار مجوز، نظارت ممیزی و بازخورد (ارسال گزارش بازخورد به ۷۰ درصد پزشکان)، استفاده از اطلاعات مستقل در مورد داروها، آموزش عمومی در مورد داروها، دوری از انگیزه های مالی نادرست، استفاده از مقررات مناسب و الزامی قانون فروش داروهای نسخه ای با نسخه پزشک و مخارج کافی دولت برای اطمینان از در دسترس بودن داروها است.
جهانگرد خاطرنشان کرد: بکارگیری این ۱۲ استراتژی در تجویز و مصرف داروها، بطور قطع در مورد داروهای آنتی بیوتیک هم اثرگذار بوده و تجویز و مصرف آنها را هم کاهش داده و در جلوگیری از بروز مقاومت میکروبی هم اثرگذار است.
سرپرست دفتر نظارت و پایش مصرف فرآورده های سلامت سازمان غذا و دارو درمورد اقدامات انجام شده توسط سازمان غذا و دارو در زمینه مصرف منطقی داروهای ضدمیکروبی، عنوان کرد: آموزش های عمومی در طریق رسانه و صدا و سیما، محتواهای چاپ شده و کارگاه ها و سمینارهای آموزشی مردمی، تدوین کتاب های آموزشی برای سنین مختلف و کتاب کودک و برای گروههای پزشکی، دوره های بازآموزی و آموزش های مداوم حرف پزشکی، پایش نسخ، برگزاری کمیته های تجویز و مصرف منطقی داروها در ستاد و دانشگاه ها و برگزاری دوره های بازآموزی در مورد داروهای آنتی بیوتیک، انجام شد.
به گزارش برتریها به نقل از خبرگزاری ایرنا، کشف یک آنتی بیوتیک جدید، ۱۰ تا ۱۵ سال طول می کشد و حدود یک میلیارد دلار هم باید برای آن هزینه شود.
از حدود ۶۵ آنتی بیوتیکی که در سالهای ۱۹۸۰ تا ۲۰۰۹ میلادی توزیع و موثر واقع شده بوده اند، ۲۶ عدد یا حدود ۴۳ درصد آنها، به علت مقاومت های میکروبی، بی اثر شده و از بازار خارج شده اند، در حالیکه این رقم برای سایر داروها (غیر از آنتی بیوتیک ها)، ۱۳ درصد ارزیابی شده است.



منبع:

1403/08/28
08:56:31
5.0 / ۵
246
تگهای خبر: اقتصاد , تقویت , تولید , خدمات
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد هشدار وزیر بهداشت نسبت به ایجاد مقاومت میکروبی در مقابل آنتی بیوتیک ها
نظر شما در مورد هشدار وزیر بهداشت نسبت به ایجاد مقاومت میکروبی در مقابل آنتی بیوتیک ها
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۴ بعلاوه ۵
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها