رئیس مركز طبی كودكان:

اثر منفی آلودگی هوا بر رشد مغزی کودکان

اثر منفی آلودگی هوا بر رشد مغزی کودکان به گزارش برتریها، رئیس «قطب علمی طب کودکان کشور» با اشاره به اینکه مصرف زیاد فست فود و آلودگی هوا اثری منفی بر رشد مغزی کودکان می گذارد، به والدین سفارش می کند اطفال خویش را زیاد در معرض استفاده از موبایل و فضای مجازی قرار ندهند.


گروه جامعه ایرنا - گفت و گو با دکتر رضا شروین بدو فوق تخصص مغز و اعصاب کودکان، از بحث سرطان در خردسالان آغاز شد و با سوالاتی درباره ی امواج موبایل ادامه یافت؛ پرسش هایی در رابطه با نقش غذاهای فوری و آماده و همین طور آلودگی هوا در رشد مغزی و تاثیر هوش مصنوعی در تشخیص بیماریهای صعب العلاج خردسالان به این مصاحبه تمام کرد. متن این گفت و گو در پی می آید:
مهم ترین بیماری هایی که حالا خردسالان با آن درگیرند کدامند؟
در درجه اول کماکان بیماریهای عفونی، در مرحله بعدی حوادث و سوانح. سپس بیماری هایی که منشاء ژنتیک دارند و احیاناً بدخیمی ها و سرطان های خاصی که در دوره کودکی وجود دارد.
هر وسیله ای که بخواهد توجه و تمرکز کودک را از بین ببرد و محرک های مجازی را جایگزین محرک های حقیقی کند، روی عملکرد مغز و در سنین خیلی خیلی پایین می تواند روی سیناپس های مغزی اثر منفی بگذاردگفته می شود تعداد سرطان بین خردسالان در ایران بالا رفته است، صحیح است؟
من آمار دقیقی ندارم. ولی شاید بتوان گفت الان سرطان ها بیشتر شناسایی و ثبت می شوند. فکر می کنم آمار ما از این نظر تفاوت خیلی معناداری با آمار جهانی ندارد، البته این را باید با آمار دقیق کشوری گفت. اما حالا خیلی از سرطان های خردسالان نسبت به گذشته زودتر تشخیص داده و شاید همین موجب می شود که این آمار بیشتر به نظر بیاید.
خیلی از سرطان های خردسالان نسبت به گذشته زودتر تشخیص داده می شوند یکی از مشکلاتی که حالا وجود دارد استفاده فراوان خردسالان از تلفن هم راه است. امواج موبایل ها چه صدمه ای به مغز خردسالان وارد می کند؟
من از بُعد دیگری می خواهم به قضیه بپردازم. هر وسیله ای که بخواهد توجه و تمرکز کودک را از بین ببرد و محرک های مجازی را جایگزین محرک های حقیقی کند، روی عملکرد مغز و در سنین خیلی خیلی پایین می تواند روی سیناپس های مغزی اثر منفی بگذارد. از این دیدگاه، وقتی توجهی که بچه ها بوسیله ای مانند تلفن همراه می کنند - که گاهی ساعت ها طول می کشد - جایگزین بازی هایی می شود که خردسالان با وسایل یا اطفال دور و بر خود می کنند، این توجه می تواند مضر باشد. الان محرک های بصری و سمعی مجازی که به اصطلاح به آن دیجیتال مدیا می گوییم جایگزین عاداتی مثل بازی کردن با هم سن و سالان یا حتی بازی با قاشق و چیزهایی از این قبیل شده است.
اما در مورد اینکه امواج موبایل، امواج سلامت و امنی هستند سفارش اول من این است با همکارانی که در حوزه فیزیک پزشکی کار کرده اند، صحبت کنید. دوم اینکه تکنولوژی تلفن همراه خیلی قدیمی نیست و شاید حدود سه دهه باشد که در دنیا از آن استفاده می شود. بدین سبب شاید دهه ها بطول بیانجامد تا بتوان درباره ی امن یا ناامن بودن آن برای انسان نظر داد.
نکته ای وجود دارد این است که قطر جمجمه خردسالان و شیرخواران از بزرگسالان مقداری کمتر است؛ تاثیر محرک های بصری و شنوایی آنها هم مقداری با سنین بالاتر متفاوت است. بدین سبب در مجموع سفارش می شود که دراین زمینه با احتیاط عمل شود. استفاده از موبایل و تبلت برای ساعات متوالی برای خردسالان سفارش نمی گردد. بعلاوه اینکه استفاده از تلفن همراه توسط بچه ها برای صحبت کردن به مدت طولانی، اگر انجام نشود بهتر است.
تغذیه با فست فود چه تاثیری روی رشد مغزی خردسالان می گذارد؟
می تواند اثری منفی بر رشد مغزی اطفال داشته باشد. از طرفی موجب افزایش وزن و مشکلات دیگری برای آنها شود. توجه داشته باشید که تغذیه سالم یکی از مهم ترین موارد برای رشد مغزی خردسالان است. بیشترین میزان رشد مغز در اوایل دوره کودکی و در کل در دوران کودکی رخ می دهد.
اگر غذاهای مصرفی، غذاهای استانداردی باشند که تقریباً می توانیم بگوییم غذاهای سنتی ما استاندارد هستند؛ رشد مغز درست به انجام می رسد. اما استفاده بیش از اندازه از فست فودها و غذاهای دارای مواد نگهدارنده، روی سلامت جسمی خردسالان و به تبع آن سلامت ذهنی و مغزی شان اثر بد می گذارد.
از طرفی فست فودها موجب چاقی و افزایش وزن خردسالان می شوند که الان بصورت خطری کل دنیا را دارد تهدید می کند. همین اضافه وزن، سبب کم تحرکی بچه ها می شود در صورتیکه خردسالان برای رشد صحیح خود باید تحرک لازم را داشته باشند.
هوش مصنوعی در مواردی مانند تفسیر کلیشه های رادیولوژی و بخصوص ام آرآی و موارد دیگر هم می تواند کمک خیلی خوبی به ما دهد ولی نمی تواند جایگزین خرد انسان هوشمند باشدآلودگی هوا چه تاثیری روی رشد مغزی خردسالان دارد؟
مغز ما مانند یک ماشین است. ماشین برای حرکت از سوخت بهره می برد. مغز ما نیز برای فعالیت خود بصورت عادی از قند یا گلوکز و اگر ناچار شود از کتون استفاده می نماید. علاوه بر این از اکسیژن نیز بهره می برد. هر عاملی که بتواند روی غلظت اکسیژن دریافتی مغز ما تاثیر نامطلوب بگذارد برای سیستم عصبی ما هم می تواند مضر باشد.
در بحث آلودگی هوا، احتراق ناقص سوخت های فسیلی توسط موتور خودرو ها یا آلودگی های صنعتی، هوا را آلوده می کند. تنفس این آلاینده ها در طولانی مدت می تواند روی سیستم عصبی انسان تاثیر بدی بگذارد. این آلاینده ها حتما روی رشد مغزی خردسالان هم اثری منفی خواهند داشت.
آلودگی هوا حتما روی رشد مغزی خردسالان اثری منفی خواهد داشت پرسش آخر، نقش هوش مصنوعی در تشخیص بیماریهای صعب العلاج خردسالان چیست؟
خیلی زیاد. به شرطی که ما بلد باشیم از هوش مصنوعی استفاده نمائیم. هوش مصنوعی هیچ گاه جای خِرد هوشمند انسان را نمی گیرد ولی می تواند به ما کمک زیادی کند. اگر ما بتوانیم مجموعه ای از علایم و نشانه ها را به گونه ای صحیح، باتوجه به شرح حالی که از کودک می گیریم و معاینه عصبی که از او انجام می دهیم پیدا نماییم، به تبع آن موجب می شویم اطلاعات بیشتری از بیماری کودک داشته باشیم. خصوصاً اگر با بیماری نادری مواجه باشیم یا دنبال یک تشخیص افتراقی باشیم.
اینجاست که ابزاری مثل هوش مصنوعی می تواند به ما کمک نماید. یافته های بالینی را به هوش مصنوعی می دهیم و در نهایت در تشخیص بیماری از آن استفاده می نماییم. هوش مصنوعی در موارد دیگری مانند تفسیر کلیشه های رادیولوژی و بخصوص ام آرآی و موارد دیگر هم می تواند کمک خیلی خوبی به ما دهد ولی همانطور که گفتم هوش مصنوعی نمی تواند جایگزین خرد انسان هوشمند باشد.
ممنون از وقتی که در اختیار ایرنا قرار دادید.



منبع:

1403/07/18
09:24:14
5.0 / ۵
222
تگهای خبر: تكنولوژی , دیجیتال , سیستم , صنعت
این مطلب را می پسندید؟
(1)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد اثر منفی آلودگی هوا بر رشد مغزی کودکان
نظر شما در مورد اثر منفی آلودگی هوا بر رشد مغزی کودکان
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۵
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها