مردم می خواهند برگردند به زندگی عادی تنش زدایی كنید

مردم می خواهند برگردند به زندگی عادی تنش زدایی كنید به گزارش برتریها روزنامه آرمان ملی در گفت وگویی آورد: عده ای در داخل کشور به دنبال این هستند که در کشور توسعه اقتصادی صورت نگیرد. این عده با آگاهی یا بدون آگاهی با کشورهای خارجی که موافق قدرتمند شدن ایران نیستند، همراه و همگام هستند.



روزنامه آرمان ملی شنبه چهارم بهمن گفت وگویی را با بهمن آرمان اقتصاددان ترتیب داده که در ادامه، گزیده ای از آنرا می خوانیم: در صورتیکه جو بایدن به صورت رسمی قدرت را در آمریکا به دست گرفته این روزها مهم ترین سوال افکار عمومی در ایران این است که چه چشم اندازی پیش روی بایدن و اقتصاد ایران قرار خواهد گرفت. بایدن در دوران مبارزات انتخاباتی خود عنوان کرده به برجام بازخواهد گشت و چینش کابینه وی نیز نشان میدهد در آینده چنین اتفاقی رخ خواهد داد. این در حالیست که هنوز مشخص نیست بایدن در مقابل ایران چه سیاستی را در پیش خواهد گرفت و آیا تنها به برجام بازخواهد گشت و تحریم ها همچنان باقی خواهد ماند یا اینکه بایدن در نهایت تحریم های ایران را لغو خواهدنمود. تندروها در ایران به بازگشت بایدن به برجام اهمیت نمی دهند و عنوان می کنند پیش شرط هر نوع مذاکره ای باید برداشته شدن تحریم ها مقابل ایران باشد. این در حالیست که بنظر می رسد بایدن در ابتدا به برجام باز خواهد گشت و در یک فرآیند زمانی تعیین شده در صورت بازگشت ایران به تعهدات برجامی تحریم های ایران را می کاهد یا لغو می کند. بنا بر این و برای تحلیل و بررسی این مساله «آرمان ملی» با دکتر بهمن آرمان اقتصاددان گفت و گو کرده است. دکتر آرمان معتقد است: «عده ای در داخل کشور نیز به دنبال این هستند که در کشور توسعه اقتصادی صورت نگیرد. این عده با آگاهی یا بدون آگاهی با کشورهای خارجی که موافق قدرتمند شدن ایران نیستند، همراه و همگام هستند. بنا بر این نیز ایران را در دهه های گذشته در وضعیت تنش دائمی قرار داده اند. واقعیت این است که یک کشور قادر نیست برای مدت طولانی فشارهایی را تحمل کند که در وضعیت عادی کمتر کشوری می تواند آنها را تحمل کند. بالا رفتن نرخ بیکاری، کوچک تر شدن سفره مردم، افزایش سن ازدواج، افزایش طلاق و اعتیاد همچون مسائلی هستند تا که حدی قابل تحملند. بنا بر این بنده به گروه هایی که جنگ طلبی و خشونت طلبی را در کشور ترویج می کنند هشدار می دهم کاسه صبر مردم نیز حدی دارد و مردم تا حدی می توانند سیاست های جنگ طلبانه را تحمل کنند». در ادامه ماحصل این گفت و گو را می خوانید.

با رسمی شدن حضور بایدن در کاخ سفید چه چشم اندازی پیش روی اقتصاد ایران که تا حدود زیادی در سالهای اخیر تحت سیاست خارجی بوده، مشاهده می کنید؟

برای پاسخ به این پرسش باید به گذشته و شاید هم به تاریخ ۱۰ هزار ساله ایران مراجعه نماییم. بدون توجه به این مقوله حضور رئیس جمهور جدید در کاخ سفید و بازتاب این اتفاق در ایران کامل نخواهد بود. اگر به تاریخ ۱۰ هزارساله ایران نگاه نماییم متوجه می شویم در طول این مدت ایران تنها دوبار به کشورهای دیگر حمله کرده که این حملات نیز به قصد کشورگشایی نبوده است. یک دفعه در زمان خشایارشاه ایرانیان به یونان حمله کردند که این حمله نیز برای کشورگشایی نبوده و مورد دوم نیز در زمان نادر شاه افشار بوده که لشکر ایران به هندوستان حمله کرده است. این حمله نیز با هدف کشورگشایی صورت نگرفته، بلکه برای دادخواهی از کسانی بوده که در حمله محمود افغان به ایران با وی همکاری کرده بودند. این مسأله نشان میدهد ایرانیان روحیه جنگ طلبی ندارند و به دنبال جنگ نبوده و در آینده نیز نخواهند بود. مردم ایران انتخابات آمریکا را به صورت دقیق رصد می کردند. دلیل این کار نیز این بوده که آینده خودرا در نتیجه این انتخابات جست وجو می کرده اند.

آمریکا یک ابرقدرت است که یک چهارم اقتصاد جهان را در اختیار دارد، از طرف دیگر دارای قوی ترین نیروی نظامی و پیچیده ترین سیستم مالی جهان است. در چنین شرایطی دو نگرش در ایران وجود داشته است؛ یک نگرش این بوده که اگر ترامپ باردیگر در انتخابات پیروز شود با فشارهایی که به دولت ایران وارد میکند ایران را وادار می کند از برخی سیاست های خود در منطقه و جهان عقب نشینی کند. نگرش دوم این بوده که بهتر است دموکرات ها روی کار بیایند و در نهایت سیاست متفاوتی نسبت به ترامپ در مقابل ایران اتخاذ کنند. البته نگرش اول بیشتر در فضای سیاسی و اقتصادی ایران غالب بوده است. این در حالی بود که بنده معتقدم هر دو نگرش در نهایت مبنای عملی ندارد.

چرا هر دو نگرش مبنای عملی ندارد؟

واقعیت این است که در آمریکا دو حزب جمهوری خواه و دموکرات دارای قدرت محدودی هستند. بنا بر این نیز تغییر یک رئیس جمهور به مفهوم این نیست که مقرر است تغییرات اساسی در سیاست های آمریکا رخ بدهد. عده ای در ایران گمان می کنند جمهوری خواهان جنگ طلب هستند و در مقابل دموکرات ها صلح طلبند. این در حالیست که مرگبارترین جنگی که بعد از جنگ جهانی دوم در اروپا اتفاق افتاده در زمان کلینتون بعنوان یک رئیس جمهور دموکرات رخ داده است. امروز یک واقعیت اجتماعی در ایران این است که مردم از جنگ طلبی خسته شده اند. امروز از چنین رویکردهایی استقبال نمی کنند و ترجیح می دهند هزینه ها صرف رفاه آنها شود. این در حالیست که ایرانیان نسبت به تمامیت ارضی خود حساس هستند. مردم ایران به قیمت به دست آوردن صلح، رفاه اقتصادی و آرامش به دنبال این هستند که به زندگی عادی خود برگردند. دولت ایران باید این واقعیت های درونی را درک کند. درک کردن این واقعیت نیز بدون رجزخوانی و شعار دادن است و بر طبق منافع ملی خواهد بود. بنا بر این مردم ایران تمایل دارند دولت وارد گفت وگویی بشود که زمینه ساز رفع تحریم ها شود. دراین زمینه باید به سخنان آقای روحانی در مراسم افتتاح پالایشگاه بیدبلند خلیج فارس دقت کنیم.

پروژه ای که دارای اهمیت زیادی برای ایران بود. این در حالیست که خیلی از پروژه ها به سبب تحریم های بین المللی قابلیت اجرائی پیدا نمی کنند. عدم اجرای این پروژه ها نیز منجر به نارضایتی عمومی، بیکاری گسترده و شرایطی شده که شاهد قطع برق و گاز در کشور هستیم. این مسائل نشان میدهد توانایی مردم در تحمل سختی های بیشتر محدود است. این در حالیست که برخی عنوان می کنند پذیرش اف ای تی اف برای کشور ضروری نیست و تحریم ها نتوانسته اند اقتصاد ایران را تحت تأثیر قرار بدهند. واقعیت این است که تحریم ها برای هر تراکنش مالی ۳۵ درصد هزینه اضافی به کشور تحمیل کرده است. در چنین شرایطی اگر یک کالا وارد ایران شود که قیمت آن یک یورو باشد ما مجبور هستیم یک یورو و ۳۵ سنت پرداخت نماییم.

در درون ایــران نیز گروه هایی وجود دارند که به رغم شعارهایی که در زمینه توسعه اقتصادی و سیاسی می دهند اما در عمل با ارتباط اقتصادی با کشورهای جهان و همچون کشورهای غربی مخالف هستند و کارشکنی می کنند. دیدگاه شما درباره گروه های داخلی مخالف با رابطه ایران و غرب چیست؟

در درون کشور نیز چنین گروه هایی وجود دارند. بعنوان مثال اگر به موضوع بورس توجه کنید به آسانی می توانید منافع این عده را مشاهده کنید. در همه کشورهای جهان بورس بعنوان دماسنج اقتصاد و مسائل سیاسی شناخته می شود. این در حالیست که عده ای که منافع خودرا لطمه زدن به دولت می دانند با دستوری کردن قیمت فولاد در بورس که حدودا ۴۵ درصد سهام شرکت های بورس را تشکیل می دهد سبب ریزش سهام شرکت های حاضر در بورس شدند. در چنین شرایطی مجلس شورای اسلامی شرکت های پالایشی را مجبور کرده دو میلیون تن قیر رایگان توزیع کنند. کمیسیون تلفیق مجلس نیز مصوبه ای را تصویب کرده که قیمت حامل های انرژی برای سال آینده شدیدا افزایش پیدا کند. این مسائل نشان میدهد عده ای در داخل کشور نیز به دنبال این هستند که در کشور توسعه اقتصادی صورت نگیرد. این عده با آگاهی یا بدون آگاهی با کشورهای خارجی که موافق قدرتمند شدن ایران هستند، همراه و همگامند. بنا بر این نیز ایران را در دهه های گذشته در وضعیت تنش دائمی قرار داده اند. واقعیت این است که یک کشور قادر نیست برای مدت طولانی چنین فشارهایی را تحمل کند که در وضعیت عادی کمتر کشوری می تواند آنها را تحمل کند. بالا رفتن نرخ بیکاری، کوچک تر شدن سفره مردم، افزایش سن ازدواج، افزایش طلاق و اعتیاد همچون مسائلی هستند که تا حدی قابل تحمل هستند. بنا بر این بنده به گروه هایی که جنگ طلبی و خشونت طلبی را در کشور ترویج می کنند هشدار می دهم که کاسه صبر مردم نیز حدی دارد و مردم تا حدی می توانند سیاست های جنگ طلبانه را تحمل کنند. اگر این سیاست ها ادامه پیدا کند ممکنست شاهد واکنش هایی از طرف مردم باشیم که می تواند برای کشور بسیار گران تمام شود.

پس از حضور بایـدن در کاخ سفید قیمت ارز و سکه روند نزولی پیدا کرده اســت. آیا این وضعیت پایدار خواهد بود؟ حضور بایدن در کاخ سفید چه چشم اندازی را در کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت در اقتصاد ایران به وجود خواهد آورد؟

حدود ۳۰ یا ۴۰ درصد قیمت ارز در ایران جنبه روانی دارد و بر طبق متغیرهای مختلف کم و زیاد می شود. این اتفاق نیز بعد از حضور بایدن در کاخ سفید رخ داد و ما شاهد بودیم که حباب قیمت ها در روند نزولی قرار گرفت. این در حالیست که با افزایش تنش ها در ایران باردیگر قیمت سکه و ارز افزوده شد. در نتیجه در کوتاه مدت، میان مدت و بلندمدت همه چیز به این بستگی خواهد داشت که ایران چگونه می تواند سیاست های تنش زا را به سیاست های تنش زدا تبدیل کند. بدون تردید اگر این اتفاق رخ بدهد نرخ ارز در ایران کاهش پیدا خواهدنمود و ممکنست روی رقمی حدود ۱۶ یا ۱۷ هزار تومان قرار بگیرد. نکته دیگری که در بین مدت برای ایران اهمیت دارد این است که با پذیرش اف ای تی اف و شروع مذاکرات ما می توانیم تعداد قابل توجهی از پروژه های توسعه ای کشور را در زمینه های مختلف به نتیجه برسانیم و با ورود سرمایه خارجی و امکان تامین پروژه های توسعه ای بوسیله بازارهای مالی جهان نرخ بیکاری نیز در کشور کاهش پیدا خواهد. در چنین شرایطی ما حتی می توانیم به یک رشد اقتصادی دو رقمی در آینده دست پیدا نماییم. همه این مسائل به سیاست های تنش زدایی ایران در آینده و امکان جذب سرمایه گذاری خارجی در کشور بستگی دارد. در کوتاه مدت و با احتمال برداشته شدن تحریم ها ایران امکان فروش نفت پیدا خواهدنمود. از طرف دیگر این احتمال وجود دارد که مشکلات روابط بانکی ایران با سیستم بانکی جهانی تا حدودی مرتفع شود و ایران بتواند روابط اقتصادی خارجی خودرا بهبود ببخشد. اگر این اتفاقات رخ بدهد روی زندگی مردم تأثیر مستقیم خواهد داشت. البته بهبود نسبی این وضعیت برای ایران بی هزینه نیز نخواهد بود.

در چنین شرایطی ایران باید اف ای تی اف را بپذیرد. حتی این احتمال وجود دارد که لازم باشد از ساخت برخی جنگ افزارهای تهاجمی نیز خودداری کند و در سیاست های هسته ای اش نیز تغییراتی ایجاد شود. نکته مهمی که باید به آن توجه کرد این است که همه مشکلات اقتصادی کشور متأثیر ار تحریم های بین المللی نیست. شاید ۴۰ درصد مشکلات اقتصادی ایران متأثر از تحریم ها باشد اما بقیه آن متأثر از سوء مدیریت، ضعف مدیریت و اعمال روش های امنیتی و اطلاعاتی در اقتصاد است. اعمال روش های امنیتی و اطلاعاتی در اقتصاد نیز از زمان دولت های نهم و دهم در ایران رایج شد. این وضعیت همچنان هم ادامه دارد و اجازه نمی دهد افراد توانمند و نخبه در تصمیم گیری های اقتصادی حضور داشته باشند. بعنوان مثال اگر به بحران به وجود آمده در بورس دقت کنیم این بحران بیش از آنکه به سیاست خارجی ارتباط داشته باشد به ندانم کاری و نداشتن اطلاعات کافی مدیران ارتباط داشته است. ساختن مسکن و آزادراه ها در کشور که متأثر از تحریم ها نیست. اگر مسئولان کشور به واقع نگران وضعیت مردم هستند باید به خوبی به نتایج ناگوار مشکلات اقتصادی فکر کنند. در وضعیت کنونی بحران های اقتصادی به صورت مستقیم روی افزایش آمار طلاق و خودکشی در کشور تأثیرگذار بوده و میزان طلاق و خودکشی را بیشتر از گذشته کرده است. افزایش طلاق و خودکشی نیز نتایج اجتماعی و اقتصادی خاص خودرا به همراه آورده است. امروز وقت آن رسیده که عقل و منطق در میان مسئولان کشور جایگزین شعار و سخنان سطحی شود.



منبع:

1399/11/04
22:43:39
0.0 / ۵
1220
تگهای خبر: اقتصاد , سرمایه گذاری , سیستم , شركت
این مطلب را می پسندید؟
(0)
(0)
تازه ترین مطالب مرتبط
نظرات بینندگان در مورد مردم می خواهند برگردند به زندگی عادی تنش زدایی كنید
نظر شما در مورد مردم می خواهند برگردند به زندگی عادی تنش زدایی كنید
نام:
ایمیل:
نظر:
سوال:
= ۷ بعلاوه ۲
برتریها bartariha
bartariha.ir - حقوق سایت برتریها محفوظ است

برتریها

معرفی برترینهای فناوری و وبسایتها